Спорт 23.07.2021 17:22 Снимка: ДНЕС+

Олимпийските игри в Токио започнаха при почти затворени врати

Церемонията по откриването на Летните олимпийски игри Токио 2020, забавена с година от пандемията от коронавируса, се проведе днес при почти затворени врати на Националния стадион в японската столица, информира ДПА.

Японският император Нарухито официално откри Игрите след културна програма, възпроизвеждаща традиционния японски фестивал със стотици изпълнители, и традиционния парад на спортните делегации на страните, който продължи повече от два часа.

Стадионът с 68 000 места беше почти празен, като само някои ВИП персони, сред които първата дама на САЩ Джил Байдън и френския президент Еманюел Макрон, както и спонсори, длъжностни лица и медии бяха допуснати.

Акценти, наред с други, бяха запалването на олимпийския котел в кулминацията на щафетата с олимпийския огън, която също се проведе в голяма степен извън очите на обществеността заради пандемията. Човекът, който запалва котела, е сред най-добре пазените тайни на всички игри.

Повечето страни имаха двама носители на знамето вместо един, тъй като Международният олимпийски комитет (МОК) насърчава равенството между половете.

Те трябваше включваха ямайската спринтова звезда Шели-Ан Фрейзър-Прайс, чешката тенис звезда Петра Квитова и лицето на отбора на бежанците, сирийката Юсра Мардини, заедно с маратонеца Тачловини Габрийесос от Еритрея.

Повече от 11 000 спортисти ще се състезават за 339 медала в 50 дисциплини в 33 спорта до 8 август; но по-важен брой за определяне на успеха или провала на игрите може да са свързаните с Олимпийските игри коронавирусни инфекции, които днес достигнаха 106 от 1 юли.

По-голямата част от състезанията ще се проведат при затворени врати, тъй като Токио се намира в извънредно положение заради коронавируса, а по-голямата част от населението се противопоставя игрите да се провеждат сега.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147