Няма да има нова отмяна на Игрите в Токио

Спорт 16.04.2021 15:11 Снимка: ДНЕС+

Няма да има нова отмяна на Игрите в Токио

Ръководителят на организационния комитет Сейко Хашимото заяви на пресконференция, че не се обмисля подобен вариант.

МОК иса да проведе най-голямото спортно събитие, като се вземат всички мерки за сигурност на фона на пандемията от коронавирус. 

"Не обмисляме отмяна на Игрите. Ние се фокусираме върху мерките за сигурност и състезанията", заяви тя, коментирайки изявление на Тошихиро Никай, генерален секретар на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия. Вчера той заяви, че не е изключена възможността за отмяна на летните олимпийски и параолимпийски игри, ако пандемията се влоши.

Японското правителство ще се подготви внимателно за Олимпийските игри в Токио, за да предприеме всички мерки за сигурност на фона на пандемията и да избегне отмяна на състезанието. Това коментира днес министър Тамайо Марукава, който отговаря за Олимпийските и Параолимпийските игри.

"Приемам това изявление като подтик към действие. Ще работим за една безопасна и надеждна олимпиада, за да не се случи отмяната на игрите", каза тя.

Организаторите обмислят да увеличат честотата на тестване на спортистите за коронавирус и планират да правят такива тестове ежедневно, добави Марукава.

"Някои страни могат да ваксинират спортисти, а други не. Ще провеждаме безопасни състезания и очакваме състезатели от всички страни. Сега разглеждаме подробно възможността за провеждане на ежедневни тестове", каза министърът.

Олимпийските игри в Токио трябваше да се проведат от 24 юли до 9 август 2020 година, но заради пандемията от коронавирус състезанието беше отложено с една година и ще се проведе от 23 юли до 8 август 2021-а.

На 20 март организаторите взеха окончателното решение Олимпийските игри да се проведат без чуждестранни фенове. Въпросът за ограничаване на присъствието на японски зрители на спортни обекти ще бъде разгледан по-късно./tribune.bg

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827