Нова драма и България докосва топ 8 на Европейското по плажен хандбал

Спорт 05.07.2024 17:23 Снимка: ДНЕС+

Нова драма и България докосва топ 8 на Европейското по плажен хандбал

Девойките победиха Сърбия с дузпи

Националният отбор на България за девойки постигна втора драматична победа на Европейското първенство по плажен хандбал и е съвсем близо до класиране за четвъртфиналите и топ 8. Момичетата на треньора Ирина Миладинова надделяха трудно, но напълно заслужено Сърбия с 2:1 след дузпи (18:22, 19:16, 5:2). По 10 точки за успеха реализираха Стефани Стойкова и Нася Асенова, 7 добави Мартина Тодорова, 5 Ния Цанкова, по 4 Глорияна Райчева и Ивет Костадинова и 2 Ниляй Муртазали. Пореден отличен мач направи вратарката Анна Кърджилова, но в герой за нашите се превърна капитанката  Ивет Костадинова, която застана на вратата при дузпите и отчая сръбкините.

С този успех България се доближи максимално до ¼-финалите, за които се класират победителите в трите групи и двата най-добри втори отбора. В 16 часа днес българките срещата фаворита Германия, а в 12 часа утре е мачът с аутсайдера Румъния и при една победа почти сигурно влизат в топ 8.

„Всички бяхме много мотивирани и играхме със сърце до последната секунда и допринесохме за победата. Може би дори се бяхме малко пренавили и си усложнихме мача. Иначе полякините, които победихме вчера са по-силни от Сърбия. Сега очаквам още победи. Можеше да бием дори Унгария в първия мач. Всички даваме всичко от себе си, но винаги може и още“, каза Ивет Костадинова.

Ирина Миладинова беше изключително щастлива след успеха.

„Вече малкото шанс, който ни трябваше проработи. Това им трябва на момичетата. Малко късмет във важните моменти и те се вдигат и се раздават за държавата си. И е време България да види, че има добри деца, които искат да й носят успехи. Планът ни беше да бием чисто, но и сръбкините ни бяха разгадали. Важното е, че всичко свърши добре. Ако продължим така, сме в 8-ицата“, коментира Миладинова.

От 4 до 7 юли България и Южния плаж във Варна са домакин наЕвропейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години, а от 11 до 14 юли на Европейски квалификационен турнир за мъже и жени. В тях ще участват над 1000 състезатели и длъжностни лица, разпределени в общо 56 отбора от 20 държави.

В ЕП по плажен хандбал за девойки спорят 18 отбора, които жребият разпредели в 3 групи с по 6 тима. България е в група В, в която са още съставите на Германия, Унгария, Полша, Румъния и Сърбия.

В юношеската надпревара на първенството на Стария континент участват 16 отбора, които бяха разпределени в 4 групи с по 4 тима. България е в група А заедно с отборите на Унгария, Швеция и Румъния.

Страната ни получи домакинството след отлично проведените през 2021 г. Европейски първенства по плажен хандбал за мъже, жени, юноши и девойки.

Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top-rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.

CHF CHF 1 2.0101
GBP GBP 1 2.3115
RON RON 10 3.92958
TRY TRY 100 5.52398
USD USD 1 1.80694