Надал обърна Шаповалов след 210-минутен трилър в Рим

Спорт 14.05.2021 08:52 Снимка: ДНЕС+

Надал обърна Шаповалов след 210-минутен трилър в Рим

Рафаел Надал достигна четвъртфиналите на Мастърса от сериите 1000 в Рим, след като обърна в драматичен и изтощителен сблъсък Денис Шаповалов след 3-6, 6-4, 7-6 (3) за точно три часа и половина здрава битка.

Канадецът стартира великолепно и поведе с два ранни пробива за аванс от 4-0 в откриващата част, но испанецът, деветкратен шампион в турнира, се окопити и върна единия брейк. Въпреки дългия и труден девети гейм, Шаповалов съумя да спаси четири точки за връщане и на втория пробив и реализира четвъртия си сетбол, за да поведе в резултата. Втората част започна идентично на първата и поведе с 3-0. Надал го върна в петия гейм, а серията му стигна пет поредни безответни гейма. Впоследствие испанецът оползотвори втория си сетбол и вкара срещата в решителна трета част.

Там двамата си размениха по един пробив, а победителят бе определен след тайбрек. В него Матадорът показа класата си и със 7-3 точки затвори двубоя в своя полза. Така, Надал избегна най-ранното си отпадане в италианската столица от 2008-а насам, когато загуби във втори кръг. Той ще спори на четвъртфиналите със спечелилия измежду Александър Зверев и Кей Нишикори. Германецът надви испанеца миналата седмица именно в четвъртфиналите на домашния му турнир в Мадрид, преди да триумфира в надпреварата.

За 1/4-финалите в Рим се класира още Федерико Делбонис от Аржентина, който отстрани Феликс Оже-Алиасим със 7-6 (3), 6-1. Южноамериканецът ще играе с Райли Опелка от САЩ, който по-рано елиминира руснака Аслан Карацев в два сета.

Стефанос Циципас надви Матео Беретини със 7-6 (3), 6-2 в двубой от осминафиналите на Мастърса в Рим. Срещата продължи около час и 40 минути.

Откриващата част премина без пробиви и така закономерно се стигна до тайбрек, в който финалистът от Мадрид поведе с 3-1 точки. Последваха обаче шест безответни на сметката на първата ракета на Гърция, с което бе спечелен първият сет. Във втория шампионът от Монте Карло бе далеч по-убедителен, като направи два пробива и си гарантира място на 1/4-финалите.

Там негов съперник ще бъде световният номер 1 и действащ шампион Новак Джокович. Сърбинът даде само три гейма на испанеца Алехандро Давидович Фокина, който отстрани на старта Григор Димитров./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147