Над 10 000 полицаи пазят финала на Лигата на конференциите

Спорт 07.06.2023 14:18 Снимка: ДНЕС+

Над 10 000 полицаи пазят финала на Лигата на конференциите

Над 10 000 униформени ще охраняват периметъра около стадиона в Прага, където днес ще се проведе финалът от Лигата на конференциите между “Уест Хем” и “Фиорентина”. Сблъсъкът е изключително важен и за двата тима, ако имат амбицията отново да играят в Европа. Победителят ще получи квота за Лига Европа.

И английският, и италианският клуб не успяха да се класират през първенствата за турнирите на УЕФА от местните първенства. “Уест Хем” се спаси от изпадане в последните кръгове на Висшата лига. Тимът от Флоренция пък засега е извън зона Европа - класира се на 8-о място в серия “А”. Ако обаче “Ювентус” бъде изхвърлен от евротурнирите, както упорито се твърди, мястото на бианконерите ще бъде заето именно от “Фиорентина”.

Английският тим е отборът, допуснал най-малко попадения във вратата си по време на целия турнир - едва 7. Италианският тим пък е отбелязал най-много голове по пътя към финала - общо 36.

“Уест Хем” ще спори за първи европейски трофей отново след 47 г. За последно лондонският клуб игра във финал през далечната вече 1976 г. Тогава “чуковете” губят от белгийския “Андерлехт” в Купата на носителите на купи. “Фиорентина” е на 5-и европейски финал. Италианците имат само един трофей, спечелен през 1961 г. от несъществуващия вече турнир КНК. За последно отборът от Флоренция излезе в спор за отличие преди 33 г.

Над 20 000 привърженици на “Уест Хем” пристигнаха вчера в чешката столица, за да подкрепят любимците си. Въпреки че са им отпуснати близо 6000 бройки, феновете на англичаните буквално превзеха чешката столица. Заради огромния поток от фенове полицията в Прага ангажира повече от 10 хил. униформени, които да следят за реда. Ангажирани са и още полиции при нужда. Властите в Прага не искат да се повтори случката, при която привържениците на “Уест Хем” сътвориха изключително грозни сцени след 1/2-финалния сблъсък срещу АЗ (Алкмар). Тогава феновете на двата отбора си спретнаха истинско меле.

“Искам да остана в отбора дори и при загуба. Направихме толкова много. Защо да спираме”, каза пък треньорът на лондонския клуб Дейвид Мойс. Напоследък усилено се твърди, че избраният за заместник на великия сър Алекс Фъргюсън ще бъде уволнен при негативен завършек на сезона.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822