МОК "за" руски и беларуски спортисти да се състезават под неутрален флаг

Спорт 30.01.2023 15:23 Снимка: ДНЕС+

МОК "за" руски и беларуски спортисти да се състезават под неутрален флаг

Идеята да се позволи на руски и беларуски спортисти да се състезават в международни състезания под неутрален флаг, е добре установена и в съответствие с Олимпийската харта. Това се посочва в изявление на Международния олимпийски комитет, цитирано от ТАСС.

Позицията е отговор на отворено писмо от докладчиците на Съвета на ООН по правата на човека Александра Ксантаки и Тендай Ачиуме, адресирано до президента на МОК Томас Бах и публикувано на 14 септември 2022 г. Докладчиците на ООН изразиха загриженост относно препоръката руски и беларуски спортисти да бъдат изключени от международни състезания. Според тях забрана, която се основава на националност, повдига сериозни въпроси по отношение на принципа на недискриминация.

"Обсъжданата идея (руснаци и беларуси да се състезават в международни турнири като неутрални спортисти - б.р.) се подкрепя от огромното мнозинство на олимпийското движение и отразява това, което видяхме на практика през последните две седмици на "Аустрелиън Оупън", отбелязва МОК.

"Спортистите се състезаваха в турнира като индивидуални участници под неутрален флаг без никаква идентификация на тяхната страна. Концепцията е добре установена и също се използва в колоезденето и редица професионални лиги в Северна Америка и Европа. Принципите, на които се основава концепцията, са в съответствие с Олимпийската харта", изтъква се в становището.

От 16 до 29 януари в Мелбърн се проведе основната част от тенис турнира "Аустрелиън Оупън". Сърбинът Новак Джокович спечели наградата при мъжете, докато Арина Сабаленка от Беларус спечели титлата при жените.

В края на февруари 2022 г. МОК препоръча международните спортни федерации да забранят на руснаци и беларуси да участват в състезания след събитията в Украйна.

Комитетът обаче издаде нови препоръки на 25 януари тази година, като предложи да се позволи на спортисти от тези страни да участват в състезания като неутрални спортисти, ако не са подкрепили активно руската специална военна операция в Украйна./news.bg

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027