Спорт 08.07.2022 14:59 Снимка: ДНЕС+

Мишел Платини и Сеп Блатер са невинни по обвиненията в корупция

Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер и вицепрезидентът Мишел Платини бяха признати за невинни след делото им за измама в Швейцария, пише Би Би Си.

Двамата бяха изправени пред съда за плащане от 2 милиона швейцарски франка (£1,6 милиона), направено от Блатер на Платини през 2011 г. И двамата мъже отрекоха да са извършили нарушение и казаха, че трансферът е закъсняло плащане за консултантската работа на Платини за ФИФА.

При пристигането си в съда в петък Блатер каза: "Не съм невинен в живота си, но в този случай съм невинен". 86-годишният Блатер и 67-годишният бивш президент на УЕФА Платини бяха отстранени от футбола през 2015 г. и бяха обвинени миналия ноември.

След дело, образувано през 2015 г., техният 11-дневен процес за плащането от 2011 г. се проведе във Федералния наказателен съд в Белинцона и приключи на 22 юни.

"Исках да изразя щастието си за всички мои близки, че най-накрая справедливостта е въздадена след седем години лъжи и манипулации", каза Платини. Истината излезе наяве по време на този процес и аз дълбоко благодаря на съдиите от трибунала за независимостта на тяхното решение.

Продължавах да го повтарям - моята битка е борба срещу несправедливостта. Спечелих първия мач. В случая има виновни, които не са се явили по време на този процес. Нека разчитат на мен, ще се видим отново, защото аз няма да се откажа и ще стигна докрай в търсенето на истината.

Французинът Платини има блестяща футболна кариера и е трикратен носител на Златната топка. Той беше капитан на Франция до победата на Европейското първенство през 1984 г. и спечели европейската купа през 1985 г. с Ювентус. Платини по-късно стана треньор на френския национален отбор и стана президент на УЕФА през 2007 г.

Когато собственото му поведение беше разследвано от комисията по етика на ФИФА като част от по-широк опит за изкореняване на корупцията в организацията, той се оттегли от президентския пост на УЕФА и впоследствие получи забрана да се занимава с футбола за осем години, въпреки че по-късно това беше намалено на четири.

Жалбата му срещу забраната беше отхвърлена от Спортния арбитражен съд през 2020 г.

"Повярвайте ми, преминаването от легенда на световния футбол до дявол е много трудно, особено когато става въпрос за вас по напълно нечестен начин", добави Платини.

Швейцарският бизнесмен и спортен администратор Блатер се присъедини към ФИФА през 1975 г., стана генерален секретар през 1981 г. и след това президент на ръководния орган на световния футбол през 1998 г. Той остава в ролята 17 години и след разследване от комисията по етика на ФИФА получава забрана от футбол за осем години - по-късно намалена на шест. През 2021 г. той получи още шест-годишна забрана, след като комисията по етика разследва плащанията на бонуси.

След присъдата Блатер каза: "Определено съм спокоен, защото през седем години винаги бях подложен на натиск, тъй като имаше образувано съдебно дело срещу мен.

Сега всичко приключи, така че съм щастлив. Радвам се и за международния футбол. Това е справедливост, но за мен е победа, добави той.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853