Мъжкият тенис официално се поддаде на саудитското изкушение

Спорт 29.02.2024 08:39 Снимка: ДНЕС+

Мъжкият тенис официално се поддаде на саудитското изкушение

Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) официално обяви "многогодишно стратегическо партньорство" със суверенен фонд на Саудитска Арабия, която увеличава участието си в спорта.

Отсега нататък ранглистата на ATP и наградата за играч №1 в края на сезона ще носят имена на саудитския публичен инвестиционен фонд.

Много от турнирите ще бъдат брандирани с новия спонсор, а началото ще бъде поставено с Мастърса в Индиън Уелс следващия месец.

ATP и фондът засега не оповестяват финансовия мащаб на инвестицията.

"Нашето стратегическо партньорство инвестиционния фонд е голям момент за тениса. Това е споделен ангажимент за задвижване бъдещето на спорта", каза главният изпълнителен директор на ATP Масимо Калвели.

Освен в Индиън Уелс, саудитците ще спонсорират турнирите в Маями, Мадрид и Пекин, които също са от категория ATP 1000. Турнирите на трева във Великобритания - Куинс и Ийстборн, също са били предложени, но от Великобритания са отказали спонсорството.

Това партньорство изглеждаше въпрос на време, а същото важи и за навлизането на саудитските пари в рамките на Големия шлем. Изглежда, че процесът е необратим, както се случва и в другите спортове като например футбол, голф, формула 1, бокс и т.н.

Обявяването на новината не дава съвсем началото на този процес, тъй като ATP вече договори 5-годишна сделка за Next Gen финалите (турнирът на най-добрите 8 млади играчи) да се провеждат в Саудитска Арабия.

Някои от големите имена в тениса като Мартина Навратилова и Крис Евърт отдавна подеха кампания срещу саудитските инвестиции в тениса заради репутацията на страната на потъпкване на човешките права.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822