Маркета Вондроушова е новата шампионка на "Уимбълдън"

Спорт 15.07.2023 19:20 Снимка: ДНЕС+

Маркета Вондроушова е новата шампионка на "Уимбълдън"

Маркета Вондроушова е новата шампионка на "Уимбълдън".

На финала тя победи шестата поставена и финалистка от миналия сезон Онс Жабьор (Тунис) с 6:4, 6:4 за 80 минути.

Тя е първата непоставена тенисистка, която печели трофея на "Уимбълдън" след Били Джийн Кинг през 1963 година.

В първия сет Жабьор поведе с 4:2 след два пробива, но Вондроушова взе следващите четири поредни гейма, за да поведе в резултата.

Във втората част тунизийката отново взе аванс от 3:1, но чехкинята изравни 3:3, а след това спечели три от следващите четири гейма и затвори двубоя с втория си мачбол.

24-годишната Вондроушова, 42-а в световната ранглиста, ще се изкачи до номер 10 в понеделник. Тя игра на втори финал от "Големият шлем" в кариерата си, след като загуби спора за трофея на "Ролан Гарос" през 2019 година.

"Не знам какво се случва. Поздравления за Жабьор, тя е невероятен човек и пример за всички нас. Пожелавам ти да спечелиш тази титла. След всичко, през което преминах е невероятно, че сега съм тук и държа този трофей", каза чехкинята, която миналата година не игра в Лондон заради контузия на ръката.

"Беше трудно, първо играх на малки турнири, но успях да се върна. Искам да благодаря на моя екип, те са страхотни. Невероятно съм щастлива и горда от себе си. Бях много нервна преди мача, но съм благодарна на всички за подкрепата", добави Вондроушова.

Тя е третата чехкиня, спечелила "Уимбълдън", след Петра Квитова и Яна Новотна.

28-годишната Жабюр загуби трети финал от "Шлема" в кариерата си след тези на "Уимбълдън" и на откритото първенство на САЩ през миналата година.

"Наистина е много трудно да говоря в момента. Това е най-болезнената загуба в моята кариера. Поздравления за Маркета за невероятното представяне, знам, че тя имаше много контузии и съм щастлива за нея. Ще бъде труден ден за мен, но няма да се предам, искам да се върна още по-силна. Беше невероятен турнир за мен. За съжаление, не успях да взема трофея, но ще го направя някой ден. Обещавам, че ще спечеля тази титла", каза тенисистката от Тунис след поражението.

Наградите на двете тенисистки по традиция бяха връчени от принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която изгледа двубоя от кралската ложа.

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549