Малки промени в "Левски" днес, но "постилат" за голямата

Спорт 15.11.2022 11:06 Снимка: ДНЕС+

Малки промени в "Левски" днес, но "постилат" за голямата

Тити Папазов излиза от Надзорния съвет.  Ултиматум към Сираков за дълговете, които спират и смяната на собствеността

Малки промени в ръководството, но не и обявяване на голяма новина за собствеността.

Това предстои за “Левски” на днешното общо събрание от 11 часа на “Герена”.

Сигурната промяна в Надзорния съвет ще е излизането на Константин Папазов. Към момента членове са Наско Сираков, Петър Ганев, Папазов и Венцислав Димитров, представител на генералния спонсор. Общото събрание със сигурност ще приеме освобождаването на Тити Папазов. През лятото на 2020 г. покрай прехвърлянето на акциите от Васил Божков на Наско Сираков дори се очакваше Папазов да получи 35% от собствеността, но това така и не се случи.

В края на август 2022 г. Тити обяви, че е подал оставка като член на Надзорния съвет, но го е направил под натиск. След публичен призив от треньора Станимир Стоилов Папазов внесе в касата на “Левски” 125 000 лв. на 1 септември - пари по неустойка при прекратяване на договор с бивш доставчик на екипировка. По този начин Тити обяви, че иска да изчисти името си. След 15 ноември

2022 г. обаче името му ще бъде “изчистено” и от Надзорния съвет на “Левски”.

Основна тема по време на днешното общо събрание ще бъдат дълговете на клуба. От сдружението “Левски на левскарите” дори ще поставят ултиматум към мажоритарния собственик Наско Сираков и генералния спонсор да изготвят и предоставят конкретен план за погасяване на задълженията. А при невъзможност ще бъде поискано той да върне предоставените му безвъзмездно акции. Самият Сираков ще направи изявление пред акционерите. То ще бъде в посоката, зададена от него в изявлението за потушаване на напрежението в навечерието на общото събрание - че въпреки тежката финансова ситуация “Левски” го чака много по-успешна 2023 г. и скоро ще се върне където трябва.

С поставянето на темата за погасяването на задълженията е свързана и чаканата голяма новина - евентуалната смяна на собствеността. След финансовия и правен анализ на състоянието на “Левски”, направен от United Group, сериозната предварителна работа е в много напреднала фаза. Точно месец преди общото събрание обаче от United Group и Sports Republic обявиха официално, че още не са провеждали преговори за придобиване на “Левски”. Темата няма да приключи днес. Но вече стана ясно, че сделката ще стане факт, когато се изчистят над 20 млн. лв. задължения към НАП и близо 8,5 млн. евро към фирма, близка до Васил Божков, изкупила задълженията на “Левски”, свързани с изграждането на новата централна трибуна на стадион “Георги Аспарухов”.

Отчет за свършената работа и актуалното състояние ще направи изпълнителният директор на “Левски” Иво Ивков.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361