Лигата: Рестрикциите за букмейкъри ще доведе до ликвидиране на професионални клубове

Спорт 09.01.2023 15:52 Снимка: ДНЕС+

Лигата: Рестрикциите за букмейкъри ще доведе до ликвидиране на професионални клубове

Атанас Караиванов изпрати открито писмо до държавните институции

Българската професионална футболна лига също се обяви против подготвения закон от определени политически партии, които искат да ограничат рекламата на букмейкърски къщи в родния спорт.

Уважаеми г-н Президент на Република България, 
Уважаема г-жо Министър на младежта и спорта, 
Уважаеми дами и господа народни представители, 

Ръководството на Българската професионална футболна лига е силно обезпокоено и загрижено от индикациите свързани с подготвяни предложения за промени в Закона за хазарта, което би засегнало пряко професионалните футболни клубове в България. 

Бихме искали да обърнем внимание, че ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ букмейкъри в България са основен (на някои места единствен) спонсор на почти всички футболните клубове. Налагането на строги законови рестрикции и забрана за реклама би оказало пряко влияние върху формирането на годишните бюджети, а на някои места това може директно да доведе до прекратяване дейността и съществуването на редица отбори в традиционни футболни градове. 

Трябва да отбележим, че тази информация идва в контекста на липсата държавна политика за стимулиране инвестициите в спорта. От години редица специалисти пледират за създаването на законови рамки, свързани с данъчни облекчения за компаниите, които спонсорират и инвестират в спорт и спортна инфраструктура, но това така и не се е случило. Смятаме, че това е една от причините силно ограничен брой български и чуждестранни компании да инвестират в спорт и в частност във футбол, което прави лицензираните букмейкъри основни спонсори на споменатите по-горе клубове. 

Смятаме, че налагането на строги рестрикции, свързани с рекламата на този вид бизнес, би било фатално за развитието на професионалния футбол, което ще окаже пряко влияние и върху съществуването на много футболни школи, в които децата правят първи стъпки в спорта далеч от пороците на нашето съвремие. 

Ние отчитаме, че планираните промени са базирани на общата загриженост към обществото, свързана с хазартните зависимости. Трябва обаче да кажем, че и спортът също играе важна част в обществения живот и това не може да бъде пренебрегвано. 

Уверени сме, че предстоящите дискусии, свързани с подготвяните законодателни промени в Закона за хазарта, ще бъдат конструктивни и проблемът ще бъде разгледан от всички аспекти. В това число и влиянието, което би оказало всяко едно решение, върху други сектори на обществения живот. 

Разчитаме на вашата съпричастност към искането на нашето сдружение и на личната ви подкрепа. 

С уважение, 
Атанас Караиванов 
Президент на БПФЛ

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822