Спорт 31.07.2023 08:20 Снимка: ДНЕС+

"Левски" смаза "Локо" (Сф) 6:0

"Левски" разгроми "Локомотив" (София) с 6:0 в столичното дерби от 3-ия кръг на Първа лига. Андриан Краев (20) и Джавад ел Джемили (38, 51), Марин Петков (65), Роналдо (72) и Илиян Стефанов (79) вкараха головете за "сините".

Това бе втора поредна победа за "сините" в шампионата след 3:1 над "Ботев" (Пд) на "Колежа" и първа на "Герена" след фалстарта срещу ЦСКА 1948.

Единствен "Левски" от българските евроучастници не отложи мача си от 3-ия кръг на Първа лига.

Николай Костов реши да не рискува Рикардиньо, който напусна принудително мача срещу "Шкупи" в Скопие, спечелен от "Левски" с 2:0. Бразилецът, повел тима към успеха в Северна Македония, ще бъде пазен за мача-реванш от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите. Роналдо излезе на върха на атаката. Новото попълнение Асими Фадига излезе титуляр.

Още във 2-ата мин "Левски" организира много добра атака - Андриан Краев намери Ел Джемили, а той пусна великолепен пас, с който разсече защитата на "Локомотив", за да изведе Роналдо към наказателното поле. Бразилецът овладя и изглеждаше, че след миг ще се озове очи в очи с вратаря на "железничарите" пред вратата му, но с лошо второ докосване Роналдо всъщност подари топката на стража Бубакар Гайе. 

В 20-ата мин "Левски" поведе след тренирано разиграване от корнер. Уелтън получи пред наказателното поле и центрира, Краев очакваше топката в малкото наказателно поле и я отклони в мрежата - 1:0

В 30-ата мин преса на "Локо" (Сф) предизвика грешка на Пламен Андреев. Първоначално забавяне осуети шанс за директен обстрел към опразнената врата. После топката попадна у Красимир Милошов. Той опита центриране от движение, топката се насочи към близкия ъгъл, но Андреев вече бе на мястото си и улови. 

"Левски" удвои в 38-ата мин. Краев пусна отличен пас към Уелтън, бразилецът овладя на гърди, направи финт, а след това с фино докосване буквално заложи топката на нахлуващия от втора позиция Джавад ел Джемили, който стреля в мрежата - 2:0.

В 51-ата мин Ел Джемили вкара втори гол - нещо, което направи и в предишния кръг за успеха над "Ботев" (Пд). След центриране по земя на включилия се отдясно Роналдо защитникът на "Локо" Алан Диас направи лошо докосване и подари на Ел Джемили. Той стреля, стана двоен рикошет - в крака на Диас, пак в крака на Ел Джемили, и с доза късмет топката влезе за трети път зад Гайе.

В 65-ата мин Фадига видя тръгналия на спринт по лявото крило Цунами и го изведе в опасна близост вратата, последва добре "свита" назад в наказателното поле топка, където Марин Петков я засече в мрежата - 4:0. Гол за Марин Петков в неговия мач №100 за "Левски".

В 72-ата мин защитниците на "Локо" (Сф) не съумяваха да изнесат, топката бе върната към вратаря Гайе. Той тръгна да подава, но не видя свободен съотборник, засуети се за миг. А този миг беше достатъчен за Роналдо, за да открадне топката и да я прати в празната врата - 5:0.

В 74-ата мин Ел Джемили бе близо да отбележи по идентичен начин с първия му гол - включвайки се от втора позиция и излизайки срещу вратаря след пас на Марин Петков. Този път обаче Гайе отрази и осуети хеттрика на Ел Джемили. 

В 79-ата мин Андриан Краев проби отляво, буквално "носеше" двама съперници на гърба си, след което подаде в наказателното поле към Илиян Стефанов. Той изпревари Даниел Ками, просто отклони топката и видя как тя влиза за пореден път в мрежата - 6:0. Стефанов реагира емоционално - свали фланелката си, вдигна ръце към небето и посвети първия си гол за сезона на баща си, който почина наскоро.

В 83-ата мин "Локо" (Сф) уцели греда чрез Карлос Франса

Феновете на "Левски" отправиха послание към запалянковците на "Шкупи" заради ексцесиите в Скопие. И сякаш им казаха отново, че е по-добре да не идват на реванша в София.

Отново имаше и израз на протеста на фенски организации срещу Наско Сираков

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361