Лечева: Работи се за стадион на "Българска армия", "Червено знаме" е остарял

Спорт 06.01.2023 19:55 Снимка: ДНЕС+

Лечева: Работи се за стадион на "Българска армия", "Червено знаме" е остарял

От предишното ръководство не бе оставен нито един юридически акт, на които да се основава изграждането на съоръжениетж, заяви спортната министърка

Работата по строителството и реконструкцията на стадион "Българска армия" в София не е преустановявана. Това заяви в отговор на парламентарен въпрос служебният министър на спорта Весела Лечева. Тя уточни, че няколко пъти вече са провеждани срещи между  ЦСКА, "Сердика спортни имоти" и министерството на спорта. На 6 декември е сключен и меморандум за формирането на съвместно дружество за строителство на нов стадион между "Сердика" и ЦСКА. В него има конкретни стъпки и срокове за учредяването, а държавата гарантира условия да се продължи дейността по строителството, докато се вписва дружеството в Търговския регистър.

Футболният клуб е запознал всички с етапите за подготовка и изпълнение на проекта за стадион. Държавата работи в пълен синхрон за започването на строителството и довеждане на проекта до успешен край, увери Лечева.

"За нас ЦСКА е религия и изграждането на този стадион е изключително болезнена тема. Меморандум е едно намерение. Кога ще се започне строителството и какво е направено от страна на министерството във връзка със задълженията на държавата за съгласуването на проектите и ЦСКА представил ли е проектите, и има ли ангажимент докога да ги представи?", попита обаче народният представител от "Продължаваме промяната" Иво Атанасов. 

"Освен като министър на спорта повече от 30 г. съм била в ЦСКА и съм не по-малко радетел да бъде изпълнено това намерение за нов модерен стадион, какъвто заслужават не само запалянковците на ЦСКА, а и на този спорт. България трябва да притежава такова модерно съоръжение", настоя спортната министърка и шампионка по стрелба.

Лечева атакува и предходното правителство, в което министър бе Радостин Василев, настоящ депутат от "Промяната" и колега "отцепник" от ИТН с Иво Атанасов. "От предишното ръководство не бе оставен нито един юридически акт, на които да се основава изграждането на спортното съоръжение. За няколко месеца проведохме няколко срещи с ЦСКА и имаме меморандум с всички задължения и права на двете страни, разписани са стъпките. Това касае и време. Всички необходими действия са предприети за изграждането на стадиона. Всички искаме това да стане час по-скоро, ако предишното правителство си бе свършило работа, щяхме да започнем от друго ниво, но започнахме от кота нула", гневна бе тя.

Минситърката отговори и на питане за бъдещето на комплекс "Червено знаме" - Атанасов обяви, че предното правителство е осигурило финансиране за възстановяването му, имало и становище за използването на съществуващия басейн.

Лечева обясни, че предишното ръководство е приело инициатива за конструктивно изследване на съществуващите спортни съоръжения, те обаче са проектирани преди повече от 40 г. и според нея няма как да придобият вид на модерно многофукнционално спортно съоръжение само с реконструкция.

"Ще кажа едно мнение, което трябва да се чуе  - "Червено знаме" няма как да е модерно спортно съоръжение и да отговаря на съвременните спортни изисквания. Коридорите на плувния комплекс в рамките на 50 м не отговарят на изискванията, съвременните плувни комплекси се строят на 52 м. Няма как да отговори на съвременните изисквания, така че да се провежда добър тренировъчен и състезателен процес. Всички действия по отношение на реконструкция биха ощетили държавата", отсече министърката. Според нея предвидените 50 млн. за реконструкция е по-добре да бъдат пренасочени за изцяло ново строителство и проектиране.

"Прекратих обследването на другите съоръжения - първо трябва да се изгради изключително добро, мотивирано и обществено добре разгласено задание за добър инвестиционен проект. Трябва да има добро задание, което да отговаря на съвременните изисквания на българския спорт", добави Лечева. Столицата и България трябва да разполагат с модерни спортни съоръженя, а не с такива с препратка към миналото, категорична бе тя.

В началото на 2021 г. спортното министерство е обявило конкурсна процедура по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г., финансирани общо със сумата 5 404 991 лв. От 129 предложения пари са получили 50 проекта.

Спортното министерство под ръководството на Лечева  е изготвило нова средносрочна програма за младежки дейности, приета на последното заседание на МС. Тя променя обхвата на финансираните дейности, за да се отстранят порочни практики.

"Средствата винаги са ограничени и за нас приоритет е те да достигат до крайния бенефициент,  именно младите хора. Затова е разработена и новата национална програма. Българските млади хора трябва да се чувстват подкрепени от държавата", добави Лечева. "Нашата цел е тези средства да са справедливо разпределени, така че да бъдат преодолени порочните практики. Те бяха налице и от предишното правителство. Опитали сме се в разработването на новата програма да преодолеем порочната практика и средствата да бъдат разпределяни максимално прозрачно и справедливо", настоя министър Лечева.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822