"Космос" спасява Пеле от фалит, той прави футболна революция в САЩ

Спорт 30.12.2022 17:09 Снимка: ДНЕС+

"Космос" спасява Пеле от фалит, той прави футболна революция в САЩ

Най-големият договор в спорта и опасност от банкрут накараха Пеле да играе в САЩ за "Ню Йорк Космос". Краля, който почина в четвъртък вечерта, играе последния си двубой със "Сантос" на 2 октомври 1974 г. срещу "Атлетико" (Понте Прета), спечелен 2:0. Пеле изненадва всички, като грабва топката след посления сигнал, коленичи в центъра на терена и се покланя на всеки един сектор.

След това сваля фланелката и прави обиколка за овации. Така той се сбогува с над 20 000 фенове на "Сантос", които го аплодират.

Идеята му е да заживее тихо и спокойно. Но всичко е обърква, както Пеле пише във втората си автобиография, който излезе през 2013 г. Изненадващо му идва на гости неговият счетоводител. "Помня този момент, все едно бе вчера. Той се потеше здраво. Беше блед, всеки момент щеше да припадне. Виждах, че има проблем и се пошегуах: колко милиона ни останаха? И едва не трябваше да викам лекар, когато започна да говори: виж, това е много трудно...". Пеле е свършил парите и всеки момент трябва да обяви банкрут.

Пеле е загубил всеки един от 41 имота, в които е инвестирал. Повечето са прибрани от банките след като неговите шест компании са натрупали дългове от началото на 60-не години на века.

На 33 години Паеле е в критична ситуация. И тогава идва спасението. От страната, където европейският футбол е пеленаче - САЩ.

Човекът, който навива Пеле да тръгне към "Ню Йорк Космос" е Клайв Той, английски бизнесмен и инвеститор в клуба. Той започва да атакува Краля още от 1971 г. Но той е непреклонен. "Никога няма да играя за друг клуб, освен за "Сантос", категоричен е Пеле и праща в коша оферти от "Ювентус" и "Реал" (Мадрид). Клайв Той обаче плодължава да го преследва. Среща се с него няколко пъти докато Пеле обикаля света, за да подкрепи Жоао Хавеланж за шеф на ФИФА. Отговорът винаги е доста твърдо "не". До 27 март 1975 г.

Тогава Пеле е в Брюксел за поредния благотворителен мач. Вече е ясно финансовото му състояние. Двамата с Клайв Той се срещат в лобито на G.B. Motor Inn hotel. В крайна сметка бразилецът решава да изслуша поне офертата на "Космос". И тя е вцепеняваща. 2,8 милиона долара. За цялата си кариера той е изкарал около 200 хиляди. А най-скъпоплатеният в НБА в този ммент Карим Абдул-Джабар взема 450 000 долара.

И така на 34 години Пеле дебютира за "Космос" в мача с "Далас Торнадо", който завършва 2:2. Завършва първия си сезон с 4 гола и 5 асистенции в 9 мача. През 1976 г. е с 15 гола и 19 асистенции в 24 мача, а в последния си сезон заби 17 гола и изведе тима до титлата.

В този период "Космос" постави няколко рекорда по посещаемост, които се държат и до днес. На прощалния му мач се изтърстват 78 000 зрители под пороен дъжд. Преди Пеле на мачовете на тима ходят средно около 4500 зрители. Към това се добавят и рекордните телевизионни рейтинги.

"Космос" предизвиква истинска революция. След Пеле в САЩ отиват Йохан Кройф, Йохан Неескенс, Франц Бекенбауер, Джордж Бест, Гордън Бенкс, Карлос Алберто, Джорджо Киналя, Герд Мюлер и много други./24 часа

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549