КАС свали доживотните забрани на три руски биатлонистки

Спорт 26.09.2020 08:48 Снимка: ДНЕС+

КАС свали доживотните забрани на три руски биатлонистки

Базираният в Лозана Спортен арбитражен съд (КАС) изчисти напълно Яна Романова и Олга Вилукина, докато намали доживотната забрана на Олга Зайцева на еквивалента на четиригодишно наказание. Вилукина участва в пет състезания в Сочи, печелейки сребърен медал на индивидуално на спринта при дамите на 7.5 км. Романова взе участие в пет дисциплина, а Зайцева – в шест. Заедно, биатлонистките спечелиха сребро на отборната щафета на 4х6 км.

КАС заяви в свото решение за Романова и Вилукина, че „Панелът е решил, че нито едно действията, в които бяха заподозрени двете спортистки, не отговаря на обвинението в потенциално нарушение на антидопинговите правила“. „Панелът реши, че постиженията на г-жа Вилукина и г-жа Романова по време на индивидуалните състезания на Игрите в Сочи трябва да бъдат възстановени“.

КАС заключи все пак, че Зайцева е нарушили антидопинговия протокол „под формата на употреба на забранен метод (смяна на урината) и под формата на използване на забранена субстанция“. „Решението на МОК по този проблем е потвърдено, с едно изключение. Г-жа Зайцева е обявена за нередовна за последвалата олимпиада след тази в Сочи (б;р Зимните игри в Пьонг Чанг през 2018) вместо да получава доживотна забрана извън всички олимпийски игри“. Дисквалификацията на резултатите, постигнати от руския тим в отборната надпревара при жените на 4х6 км и в смесената щафета на Игрите в Сочи, остава./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827