Карлос Насар заявен за световното по щанги в Рияд

Спорт 12.07.2023 14:57 Снимка: ДНЕС+

Карлос Насар заявен за световното по щанги в Рияд

Контузеният Карлос Насар е в предварителната заявка на България за световното по щанги в Рияд, Саудитска Арабия. На всичко отгоре той е и с най-добра заявка при 89-килограмовите. Китайците, които подобриха рекордите му, въобще не са в списъка.
Заявката е нормална, след като Карлос задължително трябва да участва на световното, за да има шанс за класиране на олимпиадата. Квотата му е сигурна, но не трябва да пропуска този старт.

Вероятно Карлос просто ще бъде вписан в стартовия списък, след което ще се откаже преди началото на категорията, защото няма как да се възстанови достатъчно преди световното първенство.

След европейското Карлос отряза ахилеса си при битов инцидент и в момента върви възстановяването. Той обаче се чувства доста по-добре и вече работи с щангата. 

Истинско стълпотворение в заявката има за категория до 61 кг. Заради това в нея се събират Ангел Русев, Габриел Маринов, Петър Ангелов и Иван Димов. Те са от различни категории, но едната от тях е неолимпийска.

Останалите заявени за световното са Дениз Данев (55), Валентин Генчев (67), Божидар Андреев (81), Васил Маринов и Давид Фишеров (102) и Христо Христов (109).

При жените имаме само две представителки в предварителната заявка - Надежда Мей Нгуен (49) и Галя Шатова (59).

Под бодрото съобщение на спортното министерство, че то ще разполага с 13 милиона лева повече до края на годината в бюджета, треньори по щанги започнаха да коментират, че от 7 месеца клубовете по този спорт са оставени без всякакво финансиране и вече започнали да ги гонят от залите.

Заради различни дългове новото ръководство на федерацията начело с Ариф Маджид не може оправи документацията и да започне да оправя нещата.
Клубовете бяха и тези, които ни финансираха участието на европейското първенство за юноши, след като в момента и централата не получава пари от спортното министерство. В същото време се очакват медали точно в този спорт от Париж.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361