Хамилтън с първи успех за сезона, двойна победа за Мерцедес в Австрия

Спорт 13.07.2020 08:15 Снимка: БГНЕС

Хамилтън с първи успех за сезона, двойна победа за Мерцедес в Австрия

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън записа първи успех през новия сезон, след като спечели Гран при на Щирия на пистата “Ред Бул Ринг” в Шпилберг, Австрия. Британският пилот на Мерцедес стартира днешното състезание от полпозишън и бе безгрешен от началото до края, за да стигне до 85-та си победа във Формула 1 кариерата си. По този начин шесткратният световен шампион се доближи до рекорда на Михаел Шумахер от 91 победи.

Победата за Мерцедес бе двойна, след като Валтери Ботас изпревари Макс Верстапен с Ред Бул малко преди края, за да завърши на втора позиция. Младият холандец също се качи на почетната стълбичка и записа първи точки през сезона. Топ 10 се допълни от Александър Албон, Ландо Норис, Серхио Перес, Ланс Строл, Даниел Рикардо, Карлос Сайнц-младши и Данийл Квят.

“Страхотно е отново да съм тук, благодаря на отбора. Очаквах този момент след трудния уикенд преди седмица”, сподели след успеха Хамилтън. В генералното класиране при пилотите Ботас остава начело с 43 точки, пред Хамилтън с 37 и Норис с 26.

Денят бе изключително разочароващ за Ферари, след като двата болида на отбора се сблъскаха още на старта и отпаднаха. На третия завой на първата обиколка младият Шарл Льоклер се опита да изпревари Себастиан Фетел от вътрешната страна, но двете коли се удариха. Четирикратният световен шампион Фетел веднага приключи с надпреварата, докато Льоклер се върна на пистата за няколко обиколки, но скоро след това също трябваше да се откаже. По този начин Фетел ще остане само с една точка след първите два старта от сезона, докато Льоклер завърши на второ място преди седмица на същата писта и има 18 точки.

Льоклер пое вината за инцидента и се извини на съотборника си. “Извиних се на Фетел, но това не е достатъчно в такъв момент. Разочарован съм от себе си, разочаровах целия отбор. Това е тежък момент за нас, отборът нямаше нужда от това. Много съжалявам, но повтарям, че това не е достатъчно”, коментира пилотът от Монако./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233