Грандиозна церемония даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин

Спорт 04.02.2022 16:44 Снимка: ДНЕС+

Грандиозна церемония даде старт на Зимните олимпийски игри в Пекин

Българското знаме също бе развяно.

Стартът на Зимните олимпийски игри в Пекин вече е даден, а церемонията по откриването на надпреварата вече приключи. Домакините се бяха постарали да подготвят грандиозна церемония, която по никакъв начин не разочарова. 

След това започнаха да излизат и делегациите на всички държави с участници. Първа беше тази на Гърция. Една от най-големите делегация на тази Олимпиада ще бъде тази на Япония, с общо 129 представители. Великобритания ще е с 50 състезатели, а сред другите по-многобройни делегации са също тези на Дания, Финландия и др. Малко по-късно излезе и една от най-масивните делегации - тази на руския олимпийски комитет.

Около 15 часа дойде време и на българската делегация да излезе. Тя беше водена от сноубордиста Радослав Янков. Веднага след родните представители дойде ред и на САЩ. Най-многобройната делегация на игрите е тази на домакините от Китай, съставена от 174 спортисти. Швейцария се нареди на челно място по отношение на големината на делегациите - 167 представители.

Китайската столица ще бъде първият град в света, който приема зимна Олимпиада, след като направи това с летните игри преди 14 години.

Общо 2871 спортисти (1581 мъже и 1290 жени) от 91 страни, като Хаити и Саудитска Арабия, ще направят своя дебют на зимни игри. Състезателите ще се борят за разпределението на 109 комплекта медали в 15 различни спорта: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, ски свободен стил, сноуборд, бобслей, скелетон, шейни, хокей, фигурно пързаляне, бягане с кънки, шорттрек и кърлинг.

България ще бъде представена от 16 спортисти в Пекин – най-малката ни делегация от 80-те години на миналия век насам. В китайската столица ще се представим в 7 спорта, включени в 4 федерации: алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски скок, сноуборд, фигурно пързаляне и шейни. Най-много олимпийци има БФ Биатлон – 8, БФ Ски е с 6 (трима алпийци и по един в ски бягането, ски скока и сноуборда), по един представител изпращат фигурното пързаляне и шейните.

Първият роден състезател, който ще вземе участие в игрите, е Владимир Зографски в дисциплината ски-скок. Сред останалите изявени имена от родна страна фигурират Алберт Попов, който тръгва с амбиции дори за медал в любимата си дисциплина - слалом.

В биатлона надеждите на България са свързани с представянето на Владимир Илиев, но и младият Благой Тодев може да изненада с някоя силна изява. Сноубордистът Радо Янков също се цели в класиране, което да го доближи максимално до челната тройка./tribune.bg

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911