Финалите за Купа Дейвис през 2021 ще се играят 11 дни и в три европейски града

Спорт 18.01.2021 19:30 Снимка: ДНЕС+

Финалите за Купа Дейвис през 2021 ще се играят 11 дни и в три европейски града

Финалите за Купа Дейвис ще се проведат в рамките на 11 дни, вместо традиционните седем, и в три града.

Промените бяха предложени от Космос Тенис, базираната в Испания инвеститорска фирма, която налива 3 млрд. долара в рамките на 25 години, потвърдени от Международната федерация по тенис (ITF). Купа Дейвис – 121-годишна надпревара, която се играе в различни градове по света, бе подложена на сериозна промяна във формата през 2019, след като бе редуцирана от сезонен турнир до едноседмично съревнование. Сега то ще бъде удължено до 11 дни, започвайки от 25 ноември и приключвайки на 5 декември тази година. ITF също така потвърди, че още два европейски града са търсени за споделяне на Финалите с Мадрид, където се проведе първото издание на променения формат през 2019. Друга промяна включваше намаляването на отборите от 18 до 16 тима от 2022 година.

Изданието през 2020 не се състоя поради пандемията от коронавирус. „Искаме да направим турнира по-добър за играчите, по-добър за феновете и по-добър за тимовете. Хората имат идеята за най-добрите отбори в света, идващи за един турнир в рамките на седмица, особено деня след Финалите – просто не е възможно, така че тези промени ще направят надпреварата дори още по-добра“, сподели главният изпълнителен директор на ITF Крис Дент. Докато събитието получи похвали (Испания надви Канада в спора за трофея), логистиката за изиграване на 25 двубоя, всеки състоящ се от два мача на сингъл и един на двойки, на три корта за седем дни, беше предизвикателна. Един от мачовете между САЩ и Италия приключи в 04:00 часа местно време.

„Считаме, че свършихме отлична работа през 2019, но със сигурност имаше неща, които трябваше да подобрим, включително програмата и посещаемостта. С новия формат и проект вярваме, че ще решим всички тези проблеми. 11 дни са по-добре за играчите, защото не можеш да изиграеш пет двубоя за седем дни“, каза турнирният директор на Финалите за Купа Дейвис Алберт Коста. 10-седмичен процес за кандидатстване бе отворен в понеделник за европейски градове, които искат да се присъединят към Мадрид за тазгодишните финали. Торино, новият домакин на Финалите на АТП, би бил логична опция, докато Лондон е също друг потенциален съвместен домакин. Двата допълнителни града ще приемат по две групови фази и по един четвъртфинал всеки, като Мадрид ще приеме две групови фази, два четвъртфинала, полуфиналите и финала.

„Играчите, с които говорихме последните няколко дни, показаха голямо вълнение за това, че могат да бъдат добавени още два града, правейки турнира по-скоро като Световно първенство в тениса. Уверени сме, че ще има сериозен интерес“, каза още Дент. Окончателно решение се очаква до март на базата на домакинство и контингенните предложения срещу коронавируса от кандидатите./БГНЕС

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233