"Ферари" взе втори пореден триумф, Верстапен разбит от наказания

Спорт 28.10.2024 00:52 Снимка: ДНЕС+

"Ферари" взе втори пореден триумф, Верстапен разбит от наказания

20 секунди наказание обрече шансовете на Макс, докато възходът на Скудерията продължава

Страхотният възход на "Ферари" от последните седмици продължава с пълна сила, а този път той бе отбелязан с триумф в Гран при на Мексико.

Победителят е Карлос Сайнц, който стартира от първата позиция и проведе перфектно състезание, за да постигне своята четвърта победа във Формула 1.

Единствените колебания на Сайнц бяха на самия старт, когато той бе изпреварен от Макс Верстапен, а появилата се кола за сигурност в продължение на няколко обиколки му пречеше да опита да си върне позицията.

Състезанието все пак се поднови в седмата обиколка, а две по-късно Сайнц надмина Верстапен с DRS изпреварване на старт-финалната права, като от този момент до края той не изпусна водачеството.

По този начин Сайнц взе втори успех през сезона и общо пети за "Ферари", като той е втори пореден след успеха на съотборника му Шарл Леклер в Тексас.

Самият Шарл Леклер не успя да удържи втората позиция и завърши трети, а за второто място се пребори Ландо Норис с "Макларън".

Снимка: Getty images

Безспорно тема №1 в Мексико ще бъдат наказанията на Макс Верстапен за традиционно агресивното му и понякога безразсъдно каране.

Само в рамките на първите 15 обиколки той получи две наказания от по 10 секунди, които на практика обрекоха на провал надеждите му за победа или подиум.

Това бе един от факторите Сайнц, както и качилите се на подиума Норис и Леклер да имат по-леко състезание от очакваното, а санкциите на Верстапен със сигурност ще бъде тема, която ще се обсъжда в следващите дни.

Снимка: Getty images

Верстапен все пак се пребори за шестата позиция, но загуби ценните точки от аванса си над Ландо Норис в битката за световната титла.

Към момента Верстапен има 362 точки, а Норис го гони с актив от 315. Разликата е от 47 пункта, а състезанията са 4.

Естествено, че мисията за пилота на "Макларън" е напълно постижима, но пък в никакъв случай няма да бъде лесна.

Ето и как изглежда топ 10 в Мексико: 1. Карлос Сайнц (Ферари), 2. Ландо Норис (Макларън), 3. Шарл Леклер (Ферари), 4. Люис Хамилтън (Мерцедес), 5. Дожрдж Ръсел (Мерцедес), 6. Макс Верстапен (Ред Бул), 7. Кевин Магнусен (Хаас), 8. Оскар Пиастри (Макларън), 9. Нико Кюлкенберг (Хаас), 10. Пиер Гасли (Алпин-Рено).

CHF CHF 1 2.08466
GBP GBP 1 2.3463
RON RON 10 3.93266
TRY TRY 100 5.26922
USD USD 1 1.80677