"Червената мечта" на Италия се сбъдна: "Ферари" взе победа на домашната си писта

Спорт 02.09.2024 08:36 Снимка: ДНЕС+

"Червената мечта" на Италия се сбъдна: "Ферари" взе победа на домашната си писта

Пет години по-късно, Шарл Леклер отново короняса Скудерията на "Монца"

Италия ликува, а болид на "Ферари" за първи път от пет години насам спечели състезание от Формула 1 в сърцето на страната - на емблематичната писта "Монца".

Героят на деня се казва Шарл Леклер, който с червения си болид успя да спечели днешното Гран При на Италия, както го стори и през 2019-а, отново като пилот на Скудерията.

Именно това са и единствените победи за "Ферари" на домашната "Монца" в последните 14 години, а както добре знаем, успех точно на тази писта е най-важният в календара за милионите фенове на Скудерията.

Днес никой не очакваше точно такъв развой на състезанието, но от "Ферари" поеха огромен риск със само едно спиране в бокса на двамата си пилоти, докато останалите пилоти в битката за подиума спряха по два пъти.

Това съвсем логично постави Шарл Леклер и Карлос Сайнц на челните места в заключителните обиколки, но темпото им бе по-бавно от това на преследвачите и въпросът бе колко дълго ще успеят двамата да удържат преднината.

Карлос Сайнц сдаде второто си място осем обиколки преди края, когато доста по-бързият Оскар Пиастри с "Макларън" го задмина, а в този момент 11 секунди разделяха Пиастри и мъчещият се да удържа болида си лидер Шарл Леклер.

Гумите му бяха в ужасяващо състояние, но с невероятно каране монегаскът успя да поддържа прилично темпо и в крайна сметка пресече финалната линия като победител.

Вероятно с една или две обиколки повече, той щеше да бъде задминат, но от "Ферари" отлично разчетоха състезанието и стратегията им сработи по най-добрия начин.

Италия празнува, а "Монца" отново принадлежи на "Ферари".

С Леклер на подиума се качих двамата пилоти на "Макларън" - Оскар Пиастри и Ландо Норис, а топ 10 допълниха Карлос Сайнц "Ферари", Люис Хамилтън (Мерцедес), Макс Верстапен (Ред Бул), Джордж Ръсел (Мерцедес), Серхио Перес (Ред Бул), Алекс Албон (Уилямс), Кевин Магнусен (Хаас).

В генералното класиране лидер продължава да е шампионът Макс Верстапен с 303 точки, следван от Ландо Норис с 241, а трети е днешният победител Шарл Леклер с 217 пункта.

CHF CHF 1 2.07736
GBP GBP 1 2.32234
RON RON 10 3.93108
TRY TRY 100 5.20425
USD USD 1 1.76822