България се провали и срещу Литва

Спорт 17.06.2023 18:28 Снимка: ДНЕС+

България се провали и срещу Литва

Домакините с 10 души 75 минути

Българският национален отбор по футбол взе първата си точка в евроквалификациите от 3-ия опит.

„Трикольорите“ фиксираха равенство 1:1 при визитата си на Литва, макар че домакините играха почти 75 минути с човек по-малко.

Те обаче поведоха малко по-рано, тъй като Едвинас Гирдвайнис откри след корнер още в 15-ата. В 27-ата Марин Петков възстанови статуквото, но след това нашите така и не успяха да пробият литовския бетон.

Така двата отбора остават само с по 1 точка на последните места в класирането на групата, но домакините са с мач по-малко.

Лидерът Сърбия е с 6 пункта, следван от Унгария и Черна гора с по 3, като всички отбори в потока са изиграли по-малко срещи от нас, така че шансовете ни за Евро 2024 вече са изключително нищожни.

Срещата започна добре за домакините, чиито фенове създадоха отлична атмосфера по трибуните.

Това сякаш разколеба нашите и още в 3-ата минута вратарят Иван Дюлгеров сгреши при изнасянето на топката, но за щастие Литва не се възползва.

България отговори в 5-ата минута с първия удар в двубоя, нанесен от изрусилия се Мартин Минчев и блокиран в корнер.

Последва такъв и за домакините, а след него още един като след втория те откриха резултата.

Едвинас Гирдвайнис се разписа с акробатично воле за 1:0.

Секунди след подновяването на играта от центъра капитанът ни Кирил Десподов бе фаулиран от Ласицкас, докато излизаше сам срещу вратаря, за което защитникът получи директен червен картон.

Така домакините останаха с човек по-малко още в 17-ата минута, а 10 по-късно България се възползва и изравни.

След късо изпълнение на ъглов удар Марин Петков получи топката и я прати неспасяемо с левия крак по земя в мрежата – 1:1.

Пет минути след това отново Десподов застраши противниковата защита, но вратарят успя да избие опасния му изстрел.

Впоследствие заваля пороен дъжд, а капитанът на домакините се контузи и беше заменен принудително.

Полувремето завърши с шут на Спас Делев, спасен от вратаря на Литва и равенство 1:1.

На почивката Кръстаич пусна Иван Йорданов и Никола Илиев вместо Спас Делев и Станислав Шопов, а второто полувреме започна със спокойни 10 минути.

Домакините очаквано се прибраха в своята половина и заложиха предимно на защита като чак в 58-ата Десподов успя да стреля с глава, но неточно.

В 63-ата Минчев отстъпи мястото си на Илиян Стефанов, а в 74-ата и капитанът Десподов бе заменен, като вместо него се появи Георги Русев.

Капитанската лента пък взе съотборника му в ЦСКА 1948 и голмайстор на родното първенство Ивайло Чочев.

В 79-ата минута двойна смяна извърши и селекционерът на домакините Едгарас Янкаускас, играл под ръководството на Жозе Моуриньо в Порто.

Скоро след това Никола Илиев пробва воле от отлична позиция, ала над вратата, докато в 83-ата минута мощен шут на Чочев бе избит в 17-и корнер за България.

След него домакините опитаха контраатака, спряна с цената на жълт картон от Георги Русев, след което отново се прибраха в своята половина.

В 86-ата минута именно Русев опита изключително атрактивна задна ножица, от границата на наказателното поле, но прати топката покрай вратата.

Ударът бе под №20 за България в срещата, а следващите 3 дойдоха в рамките на минута. В 87-ата първо шутове на Чочев и Стефанов бяха блокирани, след което Илиев прати топката слабо в ръцете на вратаря.

В заключителните секунди на редовното време отново Чочев пробва изстрел, от границата на пеналта, но топката премина покрай гредата и до края не влезе в мрежата, за да приключи срещата с разочароващо за България 1:1.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822