БФС прибра над 300 бона от глоби само в елита

Спорт 05.01.2023 13:47 Снимка: ДНЕС+

БФС прибра над 300 бона от глоби само в елита

ЦСКА отново е лидер в антикласацията,  само 2200 за "Лудогорец"

326 100 лева са глобени от БФС отборите от Първа лига от началото на сезона, показа справка на “24 часа”. В тази сума влизат всички санкции - на футболисти за картони, на треньори за изказвания или непристойно поведение, както и по вина на феновете по трибуните.

Парите със сигурност са едно от основните пера в бюджета на БФС за следващия сезон. Сега първенството минава в решителна фаза и със сигурност сумата ще набъбне и нищо чудно да стигне до милион в края на първенството. По традиция тези пари и таксите на съдиите се удържат от втория транш на телевизионните права на клубовете.

Рекордьор по глоби е ЦСКА. “Червените”, които са лидери в класирането, са първи и по финансови наказания. Отборът от “Българска армия” е санкциониран със 71 350 лева. Тимът е одрусан най-много от футболната централа в третия кръг - с малко над 20 бона.

При домакинската победа 1:0 над “Черно море” в София ЦСКА е глобен за използване на расистки обиди

от дисциплинарната комисия. Това ги задължава да платят санкция в размер на 18 750 лева. Към тази сума се добавя и традиционната глоба през този сезон на “Армията” - за “обидни и нецензурни скандирания”.

Въпреки че феновете на “червените” бойкотират от няколко месеца срещите на любимците си, почти всеки кръг заради привържениците си ЦСКА е одрусван с 1000 лева по параграф за обиди към ръководството на БФС. Отборът от Борисовата градина е глобен цели 15 пъти с по хилядарка по прословутия член от дисциплинарния правилник, който се превърна в любимата касичка на футболната централа през последните първенства. Или са пропуснати само в три кръга, като единствената причина е дежурният делегат да е имал проблеми със слуха.

За сравнение - основният конкурент на “червените” за титлата - “Лудогорец”, е санкциониран със скромните 2200 лева от началото на сезона. Разградчани са отличници по липса на глоби.

Феновете на хегемона в родния футбол през последните 11 години, които и без това са малко, не използват пиротехника. Един път само са глобени за “обидни и нецензурни скандирания” по трибуните, което е учудващо, след като техният собственик е член на изпълкома на Борислав Михайлов от години. Разградчани имат и санкция в размер на 800 лева, която е заради Сисиньо, който си изкара червен картон при загубата от “Локо” (София).

Очаквано вицешампион по глоби е другият столичен гранд - “Левски”. “Сините” са одрусани с 49 450 лева за 18-те кръга от началото на сезона. Най-сериозна санкция отборът от “Герена” отнася в дербито срещу кръвния враг ЦСКА, спечелено с 2:0. “Левски” е глобен с цели 13 300 лева. “Сините” получават почти всяка възможна санкция от дисциплинарната комисия към БФС. Те са глобени за използване на димки, за хвърлени предмети по пистата на стадиона, за навлизане на публиката, и разбира се, за обиди към длъжностните лица.

Тимът от “Герена” цели 11 пъти е задължен да плати 1000 лева заради псуване по адрес на шефовете на родната футболна централа или рефери, което обаче е доста по-малко от санкциите на ЦСКА.

Трети в негативната класация е “Ботев” (Пд). Пловдивчани са санкционирани с 42 700 лева. Заради ексцесиите по време на пловдивското дерби през есента “жълто-черните” са одрусани с 12 300 лв.

Именно в деветия кръг, изигран в началото на септември, БФС глобява най-сериозно родните клубове. Отборите са санкционирани с общо 36 700 лева.

В един момент от двубоя, загубен 0:1 от “Ботев”, феновете изстреляха ракети към привържениците на домакините от “Локо”. За това им деяние от БФС наказват клуба с 4000 лв.

“Локо” пък е задължен да плати дори още по-солена глоба след дербито. Те бяха одрусани с 13 300 лева, което е рекордът им по санкции за първата половина от сезона в Първа лига. Иначе за 18-те срещи “черно-белите” са глобени с 29 400 лева, което им отрежда четвърто място в класацията.

С две хилядарки по малко е санкциониран другият “железничарски” тим - “Локо” (Сф). Отборът от “Надежда” си е изкарал глоби в размер на 27 550 лева. Интересно е, че и тук псуват БФС, а Иван Василев е в изпълкома.

Двубоят с

“Лудогорец”

бе на закрити

врата

Феновете на “Локо” обаче бяха окупирали строежите около стадиона и подкрепяха своите за епичната победа с 1:0.

Хитът на сезона ФК ЦСКА 1948 се е разделил с почти 13 бона. Въпреки че няма фенове, отборът, който играе домакинските си мачове на стадиона в Бистрица, има да плаща санкции почти всеки кръг.

Новакът в лигата - “Хебър”, също е сред отличниците, що се отнася до глобите, по простата причина, че играе в София и заради това почти няма публика по трибуните. Отборът от Пазарджик е глобен с едва 2700 лева за всички мачове до момента от сезона. Веднъж тимът е одрусан с 1000 лв. заради обиди от страна на феновете си към длъжностните лица. Напълно очаквано “Септември” няма нито една глоба за псуване по адрес на съдията. Столичният тим е единственият в родната Първа лига, който не е глобяван по този параграф. И той не играе на собствен стадион, а ползва националния.

За два кръга за купата - 30 000 лв.

Повече от 30 бона са глобите на Дисциплинарната комисия към БФС след изиграването на два кръга от купата на България.

Най-сериозно финансово наказание отнася “Берое” в 1/16-финалите. Старозагорци са задължени да платят 5800 лева след победата си над “Миньор” (Пк) в миньорския град.

Пернишката агитка нахлу в сектора за гости. Последва сбиване между феновете на двата отбора, при което двама от старозагорските привърженици попаднаха в болница с травми от изгаряния и наранявания по главата. Санкциите за “Миньор” са по-малко, защото отборът е от Втора лига.

На същия етап от турнира ЦСКА пък е глобен с 4750 лева след измъчената победа с дузпи срещу аматьорите от “Гигант” (Съединение). Помощник-треньорът на “червените” Милорад Пекович е санкциониран с 1200 лв.

Най-малката глоба е за третодивизионния “Севлиево”, който трябва да преведе 37,50 лв. заради нерегламентирано използване на димки в мача с ФК ЦСКА 1948.

В 1/8-финалната фаза на турнира за купата най-голяма е глобата на “Левски”. “Сините” сдадоха трофея след загуба 1:2 от “Лудогорец” в Разград. Но заради използване на факли и димки, възпламеняване на бомбички и обиди към длъжностите лица са санкционирани с 3500 лева.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822