Бербатов ще спасява футбола - първо ще отдели детските школи от клубовете

Спорт 28.04.2021 08:50 Снимка: ДНЕС+

Бербатов ще спасява футбола - първо ще отдели детските школи от клубовете

Димитър Бербатов официално обяви кандидатурата си за президент на БФС на специална пресконференция. Това бе предвидено от “24 часа” още в края на март (виж факсимилето долу).

“Ето ме, заставам пред вас и обявявам, че се включвам в битката за президентския пост”, каза Бербатов. Общото събрание на БФС е обявено за 25 юни по последните решения на сегашната управа.

В екипа му влязоха неговите бивши съотборници Стилиян Петров и Мартин Петров. Навремето те бяха определени от самия Бербатов като трите коня, които дърпат каляската на родния футбол. Стилиян се бил съгласил да стане член на изпълкома.

Освен двамата Петрови в екипа влиза внукът на бившия национал и легенда на ЦСКА Борис Станков - Борис-младши, който е син на екснаставника на “червените” и младежкия национален отбор Александър Станков, както и досегашният член на изпълкома Петър Величков, който е във футболната управа 8 г.

Борис Станков-младши дълго време работи в БФС, завършил е в Англия и се е занимавал с проблемните трансфери в централата. Юридическата подкрепа е от Георги Владов от кантората “Динова, Русев и съдружници”. “Готови сме и с други имена от екипа, но все още не можем да ги представим. Защото, както съм учил от сър Алекс Фергюсън, екипът е най-важен”, обясни Бербатов.

“Успех @berbo9, време е българският футбол да предприеме позитивна и обещаваща промяна за развитие”, написа веднага в инстаграм Стилиян Петров, като под поста му веднага се появиха “честито” на чист български от Емил Хески и ръкопляскания от Роби Кийн.

Бербатов намекна, че ще има претенции за поста, още при отказването си от националния отбор.

Бербатов представи и амбициозна програма, която да извади от калта българския футбол, като най-големите усилия ще бъдат насочени към децата и юношите. “Защото и аз съм тръгнал оттам и зная какво е”, категоричен бе той. “Моите уважения към Молдова, но не може те да имат златен статут за детско-юношески футбол, а ние само бронзов, който е най-ниският”, обясни Бербатов.

В момента БФС разполага с около 35 млн. лева по програмите на ФИФА и УЕФА за развитие на детския футбол, но те не се усвояват, обясни Борис Станков-младши.

Вече имало сигнали за неправомерни действия и натиск към клубовете от сегашното ръководство.

“Знаем, че идеите са ни добри, но сме отворени за нови. Защото нямам нагласата, че знам всичко, което е необходимо. Заради това всеки, който има идея, нека ни я прати. Аз и моят екип тръгваме на обиколка. Амбицията ни е да се срещнем с всеки клуб”, допълни Бербатов.

Електронният адрес, на който може да се пращат идеи и оплаквания, е 2021candidacy@gmail.com.

Най-важното в идеите на екипа е да се предприеме тотална реформа на всички нива, включително и структурна на БФС.

“В момента под президента стои неговият началник-кабинет. Той ли е най-важен?”, попита Петър Величков и се показаха диаграми как са подредени футболните съюзи в Испания и Румъния.

Според Борис Станков-младши има сериозен спад на картотекираните футболисти под 18 години през последните години, което показвало, че младите не се интересуват вече толкова от футбол, или пък някъде се къса нишката.

“При нас в последните години се наблюдава отлив на състезатели между 15- и 18-годишна възраст при константен брой картотекирани играчи над 18 г. Липсва вътрешна система за категоризация на детско-юношеския футбол. Няма намеса на БФС в училищния и университетския футбол. Има такава програма от УЕФА, може да се изгради заедно с държавата система за първенства между училищата и студентско първенство. БФС трябва да е организацията, която да инициира такива стратегии и да работи с държавата, а не обратното”, каза Станков.

Една от радикалните идеи е школите да бъдат отделени от професионалните клубове като организации с нестопанска цел, за да може държавата, колкото и малко, да инвестира директно в тях.

Идеята на Бербатов е администрирането на първенството да мине изцяло в ръцете на професионалната лига, като това може да стане дори в рамките на няколко месеца. Нейният президент ще бъде в изпълкома по право. Така бе намекнато, че досегашната система, в която собствениците на отделни отбори да влизат в управата, ще бъде прекратена.

Ще се въведе и мандатност, като максималният брой ще е 3

Това ще важи и за професионалната лига. “Кой и кои клубове ме издигат, ще разберете впоследствие. С екипа работим от доста дълъг период от време, повече от шест месеца, а още преди това сме коментирали как можем да подобрим нещата. Това е една спортна битка, мога да пожелая успех на всички други кандидати, които влизат. Аз цял живот съм работил в конкурентна среда и не се страхувам. Всеки е добре дошъл. Това е едно състезание и накрая ще разберем кой печели, кой губи. Не съм говорил с Борислав Михайлов, защото не намирам смисъл. Той е подал оставка и е време за нови хора и нови идеи. Няма да е морално, ако я оттегли”, добави Бербатов.

Той е категорично против лансираната идея за промяна на формата на първенството и преминаването от 14 на 16 отбора в елита, като през този сезон да няма отпадащи. Това ще бъде дискутирано на днешното заседание на изпълкома, като формално ще бъде използвано допитване, организирано от професионалната лига. В него са участвали главно клубовете, които са застрашени директно от изпадане.

“Идеята за смяна на формата на първенството за изпадащите е абсурдна и престъпление срещу футбола Оставям чисто моралната страна на нещата. Това ще бъде посегателство върху феърплея, неприемливо е и недопустимо”, категоричен е вечният голмайстор на националния отбор.

Целта е тази година да няма изпадащи, а само последният да играе плейоф за оставане срещу третия отбор в класирането на Втора лига.

“Трябва да има прозрачност, професионализъм, партньорство. Затова сме тук, за да поемем тази отговорност. Един от основните приоритети е създаване на стратегия за развитието на българския футбол в следващите десет години с основен фокус развитие на детско-юношеския футбол, проактивна работа с местната власт, УЕФА, ФИФА, изграждане на нов имидж на БФС, увеличаване на интереса към българския футбол сред подрастващите, повишаване на квалификациите на българските съдии, треньори, методисти. Анализ и проактивна работа за промяна на нормативната уредба, свързана с футбола. Борба с корупцията и расизма. Опция за допълнително финансиране и подпомагане на аматьорския футбол. Създаване на спортно-техническа методика за детско-юношеския футбол в България”, каза още той.

Най-важното послание към клубовете в момента е да няма страх според Бербатов.

В момента дори цари хаос около факта колко клуба имат право да участват на конгреса.

В сайта на БФС има три списъка. Според единия на конгрес са приети 551 членове, според втория в регистъра на ММС са вписани 455 клуба, но сред тях има и такива, които са само временни. Те са в трети списък, където пък бройката е 263.

По принцип БФС отхвърли твърденията, че се оказва натиск, особено върху аматьорските клубове, да се откажат от контрес през юни, а да се отиде директно на редовен през февруари догодина. Появи се дори и специална бележка в социалните мрежи, готова да бъде подписана от клуба. От БФС офицално отрекоха да има подобна кампания.

Преди конгреса на 25 юни: Кандидатурите вече са четири

l След Христо Порточанов, Христо Христов и Георги Захариев не е изключено в играта да влезе и Борислав Михайлов

l Искат промяна в дневния ред

l Наематели с огромни дългове за базата в “Бояна”, тя пък е тръгнала да се руши здраво

След като Димитър Бербатов официално се включи в битката за президент на БФС, кандидатурите вече са четири. Преди него това направиха бившият президент на “Нефтохимик” Христо Порточанов, собственикът на третодивизионния “Марица” (Пловдив) Христо Христов и мениджърът Георги Захариев. Очаква се да се появят и нови, като някои не изключват и Борислав Михайлов да е променил мнението си да напусне президентския пост след резултатите от изборите и да оттегли в последния момент оставката си или дори да се кандидатира за нов мандат.

Юристът в екипа на Бербатов - Георги Владов, бе категоричен, че още днес изпълкомът трябва да промени поканата за общото събрание на БФС, ако иска да се избегнат някакви спекулации и след това да има проблеми с вписването на новото ръководство.

“Искрено вярваме, че Димитър Бербатов има визия, авторитет, контакти и най-важното воля да направи промяната в българския футбол. Въпросът е за мандатността на новия президент и на членове на новия Изпълнителен комитет. Нито уставът, нито законът предвижда настоящата ситуация с оставките. Уставът ясно казва, че мандатът е за 4 г. и няма правила при предсрочно прекратяване. Трябва да се промени дневният ред, иначе ще има неяснота. Има време за това и сега е моментът настоящите членове на Изпълкома на БФС да помогнат на българския футбол и да приемат такъв дневен ред, за да не се налага провеждането на конгрес след една година. Затова в него трябва да се включи точка за предсрочно прекратяване на мандата на сегашния президент и на изпълнителния комитет и избор за нов мандат. За в бъдеще сме подготвили промени в устава, в които такива сценарии са предварително регламентирани”, обясни адвокат Георги Владов.

“Заради това, ако клубовете ни изберат, вече сме готови и с промени в устава, за да няма възможност да се извиват ръце. Има аудиозапис, на който целият изпълком подава оставка, а сега се оказва, че не било така”, категоричен бе Димитър Бербатов.

Петър Величков пък изнесе доста смущаващи данни около ситуацията с националната база в “Бояна”, където се премести БФС.

“В момента тя се разпада. Тече таванът. Строителите ги няма, никой не знае дали има гаранция, или няма. Както знаете, част от нея бе дадена под наем на различни фирми, които се оказва, че са задлъжнели с огромни суми към БФС. И това стана ясно едва на едно от последните заседания на изпълкома”, обясни Величков.

Базата на националния отбор бе построена с пари от ФИФА и УЕФА и бе открита лично от президента на евроцентралата Александър Чеферин.

Преди няколко седмици по времето на детски турнир се оказа, че стаите са наистина в доста окаяно състояние, като в някои липсваше дори и отопление.

Базата бе голямото дело на Борислав Михайлов, който се хвалеше с нея постоянно.

По време на последните лагери на националните ни отбори в нея не се намери място дори за младежите, а те бяха пратени на хотел и тренираха на други терени, а не в “Бояна”. Това вкара БФС в допълнителни разходи, а през последните години бюджетът падна доста сериозно заради тоталния отказ на спонсорите да подкрепят централата./24 часа

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583