Гонзо мечтае за България на Мондиал и поиска жестоки присъди за хулиганите

Спорт 02.05.2024 13:16 Снимка: ДНЕС+

Гонзо мечтае за България на Мондиал и поиска жестоки присъди за хулиганите

Новият президент на БФС говори по редица теми

Георги Иванов даде първото си по-обширно интервю като президент на Българския футболен съюз. Бившият нападател на "Левски" наследи на поста Борислав Михайлов, печелейки изборната битка с Димитър Бербатов.

Гонзо сподели редица интересни неща пред bTV, започвайки с това, че в момента има три Изпълкома - един на Боби Михайлов, един от Конгреса през 2021-а и този, който бе събран сега.

Президентът добави, че в Агенцията по вписванията им се изправят косите, когато има нещо, свързано с БФС и че не може да подпише нищо без Михаил Касабов, който изпълнява длъжността президент, да бъде с него.

"Не искам да казвам и да обвинявам някой за жалбите. Но, в крайна сметка, ако са от някой от хората, които бяха кандидат-президенти, не говори добре за тях. Ние сме хора, които са били спортисти. Важно е да имаш достойнство, когато загубиш е важно да приемеш загубата. Обединението е трудно, защото в България сме разединени. Виждаме го. На колко избори ходим подред?! Самото общество е крайно - или харесва, или мрази. Когато самият начин на живот на хората се подобри и гледаме в една посока, има правителство, правила и закони, може би във футбола и ние ще се обединим", категоричен бе Иванов и добави, че е поканил хора от екипа на Димитър Бербатов в БФС и по-конкретно в Изпълкома, но те са отказали.

Също така сподели, че няма как някой от лагера на Бербатов да стане вицепрезидент, защото сами са си затворили вратата към Изпълкома, но все пак е отворен за съвместна работа.

"Трябва да постигнем качеството на играта, която всички българи очакват. В последните два мача показахме добро лице. При Младен Кръстаич имахме мачове, в които България доминираше, но не успя да победи. Надявам се сега, с новия треньор , положителните неща, които ги виждаме, да продължат. Знаем, че нямаме някакви топ играчи, но трябва всички да дават всичко от себе си. Сега световното първенство звучи като някаква фантасмагория, предвид резултатите на националния отбор през последните две години. Но ние като спортисти и хора, които отговарят за БФС, си поставяме цели. Вече две години този отбор се изгражда, мачовете в Лигата на нациите са с непретенциозни отбори, което ще ни даде добра основа за европейските квалификации, където ще хвърлим всичко", каза той по темата с националния отбор и добави, че развитието на представителния тим минава през школите, като по времето му на технически директор са хвърлин доста усилия в посока на детско-юношеския футбол, но някъде нишката се губи и футболистите при подрастващите губят мотивацията си.

"Един от основните проблеми е многото чужденци, които играят в българското първенство. Но пък ние трябва да си дадем сметка, че БФС не развива футболисти. Това, че играят много чужденци, говори лошо за нашите детско-юношески школи. Собствениците на клубовете трябва да влагат много повече средства в обучението на треньорите", сподели още той, като не пропусна да говори и за футболното хулиганство и инфраструктурата.

"Важно е да се правят нови стадиони. Има отбори с добра фенска маса, на които стадионите им не са това, което трябва. На националния стадион може да се откърти камък и да се убие човек. Държавата трябва да се намеси", смята той и добави, че "Левски" също има нужда от нов стадион.

"Съгласен съм да има жестоки мерки за футболното хулиганство. Тези хора застрашават живота и здравето на хората, които са дошли на мач. Това ще е най-малкото - да не идва някой на мач. Искам да има осъдителни присъди, жестоки финансови глоби и никога да не присъства този човек на мач, ако е извършил такова деяние. За да стреляш към хората с ракета, с която можеш да убиеш човек, за мен е опит за убийство", завърши Иванов.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини