Байлс: Системата позволи на Лари Насар да издевателства над нас

Спорт 17.09.2021 11:09 Снимка: БГНЕС

Байлс: Системата позволи на Лари Насар да издевателства над нас

Най-успешната гимнастичка в историята Симон Байлс даде показания пред Сената на САЩ във връзка със сексуалното насилие, на което тя и още стотици други гимнастички, са били подложени от бившия доктор на американския национален отбор по спортна гимнастика Лари Насар.

В началото на 2018 година Насар бе осъден на доживотен затвор, след като се призна за виновен по обвиненията, че в продължение на години е издевателствал над повече от 330 момичета под претекста, че извършва "медицински процедури". Впоследствие Сенатски комитет започна разследване на бавната и неточна реакция на ФБР по случая, като вчера показания пред комисията дадоха Байлс и три нейни бивши съотборнички - Али Райсман, Макайла Мароуни и Маги Никълс, както и директорът на ФБР Кристофър Рей.

"Виня Лари Насар, но също така виня системата, която му позволи и помогна да издевателства над нас. Ако позволиш на един хищник да наранява деца, последствията ще са бързи и тежки", сподели през сълзи Байлс. От показанията на гимнастичките стана ясно, че агентите на ФБР в Индианаполис, пред които са направени първите показания срещу Насар, са се опитали да прикрият престъпленията на извършителя.

"Те не искаха да зачетат и се питаха да прикрият моята травма. Предпочетоха да си измислят лъжи за това, което съм казала, за да прикрият един сериен насилник на деца. Какъв е смисълът да съобщаваме за това насилие, щом нашите ФБР агенти ще заровят казаното в някое чекмедже?", заяви олимпийската шампионка от Лондон Мароуни.

Капитанката на националния отбор на Игрите през 2012 и 2016 Али Райсман изрази отвращението си от това, че все още "се бори, за да получи най-елементарни отговори и да види понасяне на отговорност". "През последните години стана болезнено ясно как възстановяването на една жертва е афектирано от отношението към случилото се", каза Райсман.

Директорът на ФБР Кристофър Рей, който застава начело на агенцията след проведеното разследване, призна, че агенти на бюрото са допуснали "фундаментални грешки" и са проявили "непростимо поведени" по случая. Той заяви, че един от виновниците е бил освободен миналата седмица, а другият се е пенсионирал, преди да може да понесе дисциплинарна отговорност. /БГНЕС

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448