Българин завърши етап от “Тур дьо Франс”

Спорт 11.07.2023 17:58 Снимка: ДНЕС+

Българин завърши етап от “Тур дьо Франс”

Трасето бе ужасно, призна Даниел Дуков

Българин успя да завърши изключително трудния етап от обиколката на Франция във Франция. Това е най-масовото състезание по колоездене за любители, а домакини са различни държави. България също ще приеме етап - на 29 и 30 юли във Велинград, а трасето с два състезателни маршрута (57 и 102 км) е около града.

Българският представител във Франция бе популярният в спортните ни среди Даниел Дуков, който е организатор на нашия етап. Той бе сред повече от 16 000 участници, които трябваше да изминат 157 км от Анемас до Морзин Ле Порт дю Солей. Маршутът в Савойските Алпи бе с много начупен профил и 5 височини съответно от трета, първа, първа, първа и за финал една от екстра категория.

Победител стана представителят на домакините Артюс Жаладо, който редовно участва в състезание от националния календар и купата на Франция. В началото на месеца той спечели една от регионалните обиколки. В етапа караха и френски национали по биатлон.

“Завърших сред първите 10 000, но бях и сред участниците с най-слаба подготовка. Трасето бе ужасно, поне 11 километра трябваше да караме на 8% наклон. Финалът бе на изкачване, а след това спускането не бе част от състезанието, а само за удоволствие. На мен ми се наложи да слизам от велосипеда,

да го бутам, да са почивам. Но аз просто исках да пробвам силите си и съм доволен, защото бе страхотно забавление и преживяване. По същия маршрут в събота ще карат участниците в обиколката на Франция, а това е най-тежкият етап. Важното е, че събрах ценен опит за българския етап

Научихме много за организацията, което ще ни е от полза”, сподели Даниел Дуков. Той се снима и записа кратко видео с една от емблемите на “Тур дьо Франс” - дявола Диди, който тича покрай колоезачите по време на етапите. Участниците в българския етап ще имат възможността да си направят снимка с Диди, както и да посетят музея на обиколката на Франция.

Победителите в етапа край Велинград ще получат право на безплатно участие в заключителното състезание във Франция догодина, което ще се състои по маршрута на един от оригиналните етапи. Участниците ще се борят за традиционните фланелки - жълта (победител), зелена (спринтьор), бяла на червени точки (катерач) и бяла (най-добър млад).

CHF CHF 1 2.00003
GBP GBP 1 2.2837
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.61962
USD USD 1 1.82549

Водещите новини