ARD: Спортист може умишлено да бъде заразен с допинг с ръкостискане и прегръдка

Спорт 17.07.2021 19:10 Снимка: ДНЕС+

ARD: Спортист може умишлено да бъде заразен с допинг с ръкостискане и прегръдка

Спортист може умишлено да бъде заразен чрез ръкостискане и приятелска прегръдка. Това твърди фил на германския телевизионен канал ARD, известен със своите антидопингови разследвания.

Телевизията направи филм, в който разкрива възможности за заразяване със забранени вещества против волята на спортиста през кожата по време на докосване.

ARD направи научен експеримент, проведен от Института по съдебна медицина към университетската болница в Кьолн.

На участниците бяха нанесени малки дози стероиди върху кожата на ръцете и шията, включително и при краткотрайно докосване. В резултат допинг тестовете на тези хора дадоха положителен резултат за забранени вещества в продължение на две седмици.

Световната антидопингова агенция (УАДА) вече призна за възможността за заразяване с допинг при секс и използване на еднакви кърпи например.

Създателите на филма обаче вярват, че експериментът в Кьолн доказва възможността не само за случайно заразяване със стероиди от друго лице, но и за саботаж от страна на конкуренцията, предаде БНР.

Във филма се твърди, че спортист може умишлено да бъде заразен чрез ръкостискане и приятелска прегръдка. Съвременните изследвания показват незначителна концентрация на допинг, така че не е необходимо да се добавят забранени вещества към храната и напитките. Дори опитът за заразяване през кожата може да бъде успешен. УАДА отговори на филма на ARD и заяви, че няма да смята за възможно заразяването с допинг чрез докосване, докато то не бъде потвърдено от публикации в научните списания./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448