Анри: Ще се върна в социалните мрежи, когато е безопасно

Спорт 29.03.2021 18:16 Снимка: ДНЕС+

Анри: Ще се върна в социалните мрежи, когато е безопасно

Тиери Анри сподели, че ще се завърне в социалните мрежи „когато е безопасно“ и вече „неизползвано като оръжие“ за омраза.

Бившият нападател на Арсенал и Барселона изтри всички свои профили в събота, описвайки настоящите нива на расизъм и заплахи в онлайн платформите като „твърде токсични за пренебрегване“. Действията на 43-годишния французин, обявени в изявление в петък, идват по време на серия от постове на омраза насочени към футболисти, включително и към него.

„Наскоро ми се случи извън социалните мрежи, случи се в социалните мрежи. Но наскоро се случва твърде често – играчите да бъдат обиждани. Просто мисля, че в момента социалните мрежи не са безопасно място. Хората са обиждани на расова основа, но когато видите изявлението, говоря и за заплахи, тормоз, които могат да доведат до психически проблеми, хората се самоубиват заради такива неща. Много е трудно да отстраниш всички, но дали може да бъде по-безопасно? Всички знаем, че това е огромен инструмент, но много хора го използват като оръжие. Защо? Защото могат да се крият зад фалшиви профили. Знам, че малка част от света го използва като оръжие. „Дали може да бъде по-безопасно?“, продължавам да се питам. Ще се върна в социалните мрежи, когато е безопасно“, започна той за Good Morning Britain.

Анри, който миналия месец напусна мениджърския си пост начело на Монреал Импакт, имаше 2.3 млн. последователи в Туитър и още 2.7 млн. последователи в Инстаграм. Инстаграм, който е собственост на Фейсбук, предприе мерки за 6.6 млн. съобщения на омразна реч между октомври и декември миналата година. Той остава недоволен от реакцията на компаниите за социални мрежи и сравни отношението към обидни публикации с онези, които нарушават закона за авторските права, докато същевременно призова за по-сериозна регулация и отговорност. Неговите предположения за забраната на анонимни акаунти включваше изискването за получаването на номер за Национална застраховка или паспорт за влизане в профилите. „Просто ми писна от това, което чувах като отговор през цялото време“.

„Социалните мрежи винаги казват, че „го разследваме, опитваме се да го отстраним като проблем“, но чашата преля, защото открих, че ако искаш да качиш видео в социалните мрежи, те ще го блокират, не можеш дори да го изпратиш. Всички знаем защо – заради авторските права, защото са замесени пари, така че е различно. Сега за това те могат да създадат алгоритми, за да направят така, че не го направиш. Те ще те спрат там, ще действат сериозно. Знам, че хората ще ми кажат „свобода на словото“ и „една дума може да бъде използвана по различни начини“. Но слушайте, не можеш да отидеш на кино и да викаш каквото си искаш, не можеш да викаш каквото си искаш на улицата, не можеш да викаш каквото си искаш на летище. Не можеш да преминаваш границата. Всичко, което искам, е отговорност. Трябва да разберем кои хора стоят зад тези действия“, завърши Анри./БГНЕС

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827