Александър Везенков: Никога не мисля за това, което постигам по време на мач

Спорт 30.11.2022 17:41 Снимка: ДНЕС+

Александър Везенков: Никога не мисля за това, което постигам по време на мач

Българският баскетболен национал Александър Везенков заяви, че е щастлив, че работата му е оценена. Той даде интервю пред официалния сайт на Евролигата след като спечели отличието за номер 1 в турнира през ноември.

„Първо, благодаря много за наградата. Всичко има значение, но най-важен е отборът. Много съм щастлив, че взехме някои големи победи. По време на тези два месеца от турнира се държим високо в класирането. Гладни сме за още победи. Щастлив съм, че работата ми и това, което давам за отбора си струва и помагам на тима по всеки възможен начин“, каза баскетболистът на гръцкия "Олимпиакос".

„Знаехме, че началото на сезона ще бъде много важен и труден, защото в Евролигата всяка победа има значение, особено при гостуванията. В края на миналия месец загубихме у дома от "Монако", което беше много жалко, но спечелихме срещу "Байерн" и в Испания, а и срещу "Макаби" се представихме добре. Това е много силен отбор особено като домакин. Но наистина всяка победа като гост е важна, ако защитаваш домакинския си терен. Искаме да запишем колкото можем повече победи“, продължи Везенков.

За силния старт на настоящия сезон, баскетболистът коментира: „Имах известно време да си почина тази година след дългия минал сезон. Да помисля и да работя с треньорите ми от "Олимпиакос" и България. Работихме заедно три седмици. А и европейското първенство ми помогна много, за да вляза в ритъм. За нас състезателите винаги е по-добре да играем мачове, отколкото да имаме само тренировки. Имах време и за двете, така че това ми помогна много. Играх с някои баскетболисти от НБА, от Евролигата. Играх и доста минути, което ми даде самочувствие и се подготвих психически от самото начало. Но все още сме рано през сезона, минали са само 10 мача, само два месеца. Евролигата е много труден турнир и нещата могат да се променят за един месец. Затова искаме да останем смирени, както и аз и затова тренирам повече и повече. Най-важното е в края на сезона да постигнем целите си. Щастливи сме от постигнатото до тук, но това е само началото.“

Попитан за рекордния си коефициент на ефективност – 43 при гостуването на "Олимпиакос" в Мюнхен, Александър Везенков отговори: „Знаехме, че "Байерн" е много сериозен отбор и то като домакин. Затова трябваше да бъдем много концентрирани особено в защита. Това беше от мачовете, в които всичко се случва по нашия начин. Започнахме много добре, имахме някои спадове, но аз просто играя, нали разбирате. Никога не мисля за това, което постигам по време на мача. Просто играя и играя, за да помагам на отбора. Това беше от вечерите, в които в края не осъзнаваш какво си направил, но когато погледнеш статистиката, всичко изглежда толкова впечатляващо. Все пак най-важното е, че победихме труден противник. Костас Слукас и Томас Уолкъп ми помагат много, защото играта ми зависи на 100 процента от тях. Много съм доволен, че играя с тези двама баскетболисти, които взимат решенията, но и с други отлични състезатели, които ме намират. Аз опитвам да правя същото, когато имам топката. Мисля, че затова се получават тези статистики.“

По повод предстоящото гостуване на шампиона "Анадолу Ефес" в Турция Везенков заяви, че очаква с нетърпение срещата.

„Обичам такива мачове. Харесват ми. Знаете, че никога не съм печелил като гост на "Анадолу Ефес". За мен е предизвикателство, а също и за отбора. Имат много талантливи играчи, двама от най-добрите баскетболисти в турнира. Определено имаме да свършим много работа. Ако искаш да победиш "Анадолу Ефес" на техния терен, трябва да играеш на 100 процента и физически, и психически. Това определено е от тежките мачове при гостуванията. Подготвяме се, очакваме с нетърпение мача и ще дадем всичко от себе си. Хубаво е да се изправиш срещу добри състезатели. Уил Клайбърн е страхотен играч, доминираше, когато играеше в ЦСКА. Но всички в "Анадолу Ефес" имат опит, имат титли, все пак са шампиони. Дори да не започват добре турнира в последните години, намират начин да побеждават, да печелят важни мачове. Както казах, чака ни интересен двубой, така че нямаме търпение“, каза още българинът.

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827