Жените, лекувани от безплодие, с по-висок риск от инсулт първата година след раждането

Наука 18.09.2023 12:29 Снимка: ДНЕС+

Жените, лекувани от безплодие, с по-висок риск от инсулт първата година след раждането

Жените, лекувани от безплодие, имат по-висок риск от инсулт - по-голям процент са били хоспитализирани поради инсулт в рамките на една година след раждането, отколкото тези, които са забременели по естествен начин. Констатациите идват от ново ретроспективно проучване на повече от 31 милиона бременни жени в САЩ на възраст от 15 до 54 години, проведено от изследователи от медицинското училище Rutgers Robert Wood Johnson в Ню Джърси.

Конкретните данни сочат, че бременните, лекувани от безплодие, са с 66% по-голяма вероятност (засягащи 8 на 100 000 бременни) да бъдат хоспитализирани за инсулт в рамките на 12 месеца след раждането в сравнение с тези, които са родили след спонтанно зачеване.

Инсултът е една от водещите причини за майчина смъртност в Съединените щати. Според изследователите рискът от потенциално животозастрашаващ хеморагичен инсулт (кървене в мозъка) е повече от два пъти по-висок при лекувани от безплодие. Докато рискът от исхемичен инсулт (кръвен съсирек в мозъка), който е много по-чест от хеморагичния, е с около 55% по-висок. “Поразително е, че увеличението на риска е очевидно още през първите
30 дни след раждането, което подчертава необходимостта от ранно и продължително проследяване в тази популация”, пишат авторите на изследването.

Констатациите са особено значими, тъй като почти 6 процента от всички смъртни случаи, свързани с бременност в Съединените щати, са резултат от инсулт.
Въпреки това хоспитализациите за инсулт след бременност все още са сравнително редки - 37 на 100 000 за лекуваните от безплодие и 29 на 100 000 души за тези, които не са получили лечение за безплодие.
Сега усилията на изследователите са насочени към конкретизиране на причините за инсултите.

“Допуска се, че е възможно някои от тези пациентки да са имали предшестващи високорискови състояния като хипертония преди бременността, диабет или затлъстяване - това са все рискови фактори за инсулт. Освен това е възможно групата, преминала репродуктивно лечение, да е била група с по-висок сърдечносъдов риск в началото, тъй като напредналата възраст на майката предразполага пациентите да развият някои от тези състояния по време на бременност”, казва д-р Алекс Робълс от Центъра за плодовитост на Колумбийския университет в Ню Йорк и успокоява хората да не се тревожат.

“За нас проучването е убедително, защото смятаме, че повишените нива на естроген са рисков фактор за инсулт, и знаем, че инвитро оплождането по принцип причинява повишен съдов риск по време на бременност”, каза и д-р Сахар Вертхаймер, репродуктивен ендокринолог в HRC Fertility в Южна Калифорния. “Въпреки това, да се направи заключението, че лечението на безплодието причинява инсулти, а не че може би жените с безплодие са предразположени към инсулти поради същите основни причини като тяхното безплодие, е опасно заключение.
Например не видях семейна история, включена в базовата демография”, продължава тя.

Вертхаймер също така обръща внимание, че проучването не прави разлика между различните видове лечение на безплодие и следователно не може да се определят относителните рискове на всеки от тях.

Тя също така отбеляза, че абсолютните рискове, докладвани в проучването, все още са малки, така че не трябва да обезсърчават родителите, решени на инвитро .“Хората трябва да са наясно с повишените рискове от изкуственото оплождане като цяло, включително малко по-високите рискове за бременността - каза Вертхаймер. - Но всичко в медицината е риск срещу полза. Репродуктивното лечение позволява на двойки с безплодие да имат най-удивителните резултати, променящи живота.”

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361