Заради сушата, единственото естествено езеро в Сицилия пресъхва (ВИДЕО)

Наука 09.07.2024 12:53 Снимка: ДНЕС+

Заради сушата, единственото естествено езеро в Сицилия пресъхва (ВИДЕО)

"Езерото вече не съществува. Водата, която се виждаше, изчезна изцяло, освен тази локва", каза Джузепе Мария Амато от природозащитната група "Легамбиенте"

Тежката суша в Сицилия почти пресуши единственото езеро на средиземноморския остров, което служи за място за почивка за птиците, мигриращи между Африка и Европа, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Валежите в Сицилия от месеци са под нормата, като правителството обяви извънредно положение заради кризата, опустошила селскостопански култури и пасища.

Езерото Пергуза е в природен резерват близо до град Ена. То се сви драматично заради комбинацията от горещини и малко валежи.

"Езерото вече не съществува. Водата, която се виждаше, изчезна изцяло, освен тази локва", каза Джузепе Мария Амато от природозащитната група "Легамбиенте".

Сицилия отдавна се бори с високите температури, свързани с изменението на климата, като през 2021 г. постави европейски рекорд за горещина от 48,8 градуса по Целзий, а в редица градове се наложи да бъде въведен режим на водата.

Напоследък сушите засегнаха и други части на Европа, включително Франция и Испания, като особено силно се усещат в средиземноморския район. Там средната температура сега е с 1,5 градуса по-висока, отколкото преди 150 години.

"Езерото Пергуза е показател за това, което Сицилия преживява поради изменението на климата", каза Амато, като добави, че липсата на поддръжка и лошата канализационна система изострят извънредната ситуация.

Обикновено повърхността на езерото е 1,8 кв. км. Няма реки, които да се вливат или да тръгват от него. То се споменава в "Метаморфози" на римския поет Овидий, където е описано като място на красота и "вечна пролет". Тези времена обаче са отминали отдавна. Сушата може да засегне за постоянно биоразнообразието около езерото, което освен мигриращите птици приютява риби, мекотели и микробезгръбначни.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095