Южноафрикански проучвания: Омикрон има по-висок процент на безсимптомно разпространение

Наука 12.01.2022 08:19 Снимка: ДНЕС+

Южноафрикански проучвания: Омикрон има по-висок процент на безсимптомно разпространение

Предварителни данни от две южноафрикански клинични проучвания дават основание да се предположи, че вариантът Омикрон на новия коронавирус има много по-висок процент на безсимптомно разпространение в сравнение с предишните разновидности, предаде Ройтерс.

Специалистите смятат, че това би могло да обясни защо вариантът се разпространява толкова бързо по целия свят.

Едното от изследванията е проведено, когато започна да се увеличава броят на инфектираните с Омикрон в Република Южна Африка (РЮА) миналия месец. При второто проучване, направено в същия период, са анализирани проби на тествани за наличие на инфекцията. И при двете изследователите установяват, че доста по-голям брой хора дават положителни резултати, но нямат симптоми на болестта в сравнение с предишни проучвания.

Целта на едното изследване е да се оцени ефективността на ваксината срещу Ковид-19 на компанията "Модерна" при ХИВ позитивни. 31 процента от 230 участници са дали положителни проби за новия коронавирус, а при всичките 56 проби е установен Омикрон.

"Това е в рязък контраст с нивото на позитивни тестове преди Омикрон, което беше под един процент до 2,4 процента", обясняват учените.

При другата група доброволци за оценка на ефективността на препарата на "Джонсън енд Джонсън" нивото на асимптомните случаи се повишава до 16 процента по време на Омикрон от 2,6 процента при вълните от вариантите Бета и Делта.

В изследването са участвали 577 души, които са ваксинирани,... "и резултатите предполагат висок процент на носители на заразата", казват изследователите. Според тях по-високата честота на безсимптомно пренасяне вероятно е основен фактор за бързото и широко разпространение на новия вариант на Ковид-19.

РЮА започна да регистрира ръст на заразените с Ковид -19 в края на ноември - периодът, когато местни учени предупредиха света за появата на Омикрон. Новите случаи обаче намаляват и според първите данни боледуването преминава по-леко отколкото при предишните варианти на новия коронавирус./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648