Япония ограничава достъпа на чужди студенти до ключови технологии

Наука 27.10.2021 12:23 Снимка: ДНЕС+

Япония ограничава достъпа на чужди студенти до ключови технологии

Япония планира да ограничи достъпа на чуждестранни студенти, обучаващи се в страната, до технологии, които са ключови за отбранителната индустрия или са свързани с гарантиране на националната сигурност, съобщава бизнес ежедневникът "Никей".

Университетите в страната ще трябва да получат одобрение от Министерството на индустрията, преди да дадат достъп на чуждестранни студенти до образователни програми, свързани с определени, ключови за страната технологии.

Затягането на правилата ще засегне чуждестранните студенти, които може да са под пряко или косвено правителствено влияние на други държави - по-конкретно, ако над 25% от доходите им са финансирани от чужда държава.

През 2017 г. китайски студент в университет в Токио наруши закона, пренасяйки инфрачервена камера за самолети в Китай през Хонконг.

Редица японски университети, които работят върху създаването на най-новите модерни технологии, свободно приемат чуждестранни студенти и провеждат доста повърхностно проучване преди записването. Това обаче поражда сериозно безпокойство сред властите в страната.

Предвижда се промените в законодателството да бъдат направени до края на годината./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448