Втората си лунна нощ преживя японският модул SLIM

Наука 28.03.2024 11:45 Снимка: ДНЕС+

Втората си лунна нощ преживя японският модул SLIM

Основните функции на апарата се запазват

Японският модул SLIM се събуди отново, след като оцеля при ледените температури на втората си лунна нощ, която продължи две земни седмици, и предаде нови изображения, предават АФП и БТА, позовавайки се на японската космическа агенция ДЖАКСА.

"Получихме отговор от SLIM и потвърдихме, че е прекарал успешно своята втора лунна нощ", написа агенцията в акаунта в социалната мрежа Екс, посветен на модула й, който осъществи историческо кацане на Луната в края на януари.

Японските специалисти се опасяваха, че температурните колебания, дължащи се на лунната нощ, могат да затруднят възстановяването на комуникацията с модула, но тя беше осъществена благополучно.

"Тъй като снощи слънцето все още беше високо в небето и оборудването беше топло, навигационната камера е побързала да направи обичайните пейзажни снимки за кратко време", написа още ДЖАКСА.

Японската космическа агенция публикува и черно-бяло изображение на скалистата повърхност на лунен кратер, направено от нейния модул.

Според ДЖАКСА събраните данни също така показват, че някои от температурните сензори и батерийните клетки на SLIM започват да отказват, но основните функции изглежда се запазват.

Това е общо третото пробуждане на SLIM (Smart Lander for Investigating Moon), който на 20 януари успя да извърши много прецизно кацане на Луната. Така Япония стана петата страна след САЩ, СССР, Китай и Индия с подобно постижение.

Въпреки това, заради проблем с двигателя в последните няколко десетки метра от спускането, SLIM се позиционира под ъгъл, което лиши от слънчева светлина обърнатите му на запад фотоволтаични клетки.

След първоначален период на бездействие, продължил около десет дни и първо събуждане, модулът беше поставен в състояние на хибернация и оцеля през първата си лунна нощ, преди да бъде приведен отново в спящ режим в началото на март.

SLIM кацна в малък кратер с диаметър по-малко от 300 метра, наречен Шиоли. Преди да бъде изключен, космическият апарат успя да "разтовари" нормално двата си минироувъра, проектирани да извършват анализи на скали от лунната мантия, която все още е много слабо проучена.

Друга сонда - "Одисей", изпратена от частната американска компания "Интюитив машинс" (Intuitive Machines), успя да кацне на Луната в края на февруари, но също "стъпи накриво". Миналата събота обаче компанията съобщи, че въпреки надеждите й да го активира отново след лунната нощ, спускаемият апарат окончателно е изгаснал.

"Одисей" се спусна най-южно на Луната - област, която представлява особен интерес за големите сили, тъй като съдържа вода под формата на лед.

НАСА в крайна сметка се надява да възобнови пилотираните полети до Луната като част от програмата си "Артемис" ("Артемида").

Спускаемият апарат SLIM е предназначен да изучава кратерите и релефа на Луната с помощта на технологии, подобни на тези, използвани в системите за разпознаване на лица. SLIM е оборудван със специална камера, която може да измерва съдържанието на желязо и други елементи в скалите на лунната повърхност. Данните, получени от космическия апарат, ще бъдат използвани по-специално в рамките на лунната програма "Артемис" на НАСА.

CHF CHF 1 2.02049
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93021
TRY TRY 100 5.63146
USD USD 1 1.83594