Варненските археолози изкопаха златен пръстен, представящ ротондата „Анастасис“

Наука 12.04.2012 12:00

Златният пръстен, представящ ротондата „Анастасис“ открит от варненските археолози в късноантичната крепост на нос „Свети Атанас“ край Бяла е единствения, намерен в "ясна среда". Това съобщи днес на пресконференция д-р Валери Йотов от Варненския археологически музей. Златният накит може с голяма увереност да се датира от VI век. Находката е истинска сензация в археологическите среди, защото е сред малкото известните християнски светини от този период.

Уникалното откритие е направено през септември 2011 година пред входа на т. нар. „жилище на епископа“. Пръстенът е открит в църковен комплекс, който включва базилика, две кръщелни, аязмо, жилище на първосвещеник, който е възможно да е „местен“ епископ. Археолозите са се натъкнали на уникалната находка на самия вход на жилището на първосвещеника. Той вероятно е бил собственик на златния накит.

Пръстенът представлява плоска халка, върху чиято външна повърхност има украса от ластари и гроздове. Те са изработени чрез филигран и гранули. Горната част на украшението представлява цветна чашка, върху която стъпва ротонда - цилиндър и шатровиден / конусовиден купол. Отдолу на халката с гранули е представен равнораменен кръст.

Валери Йотов отбеляза, че било естествено при търсенето на паралели да се обърне внимание най-вече на византийските пръстени с подобна форма. Той добави, че сред достъпните литературни примери има един, който е публикуван от израелски учен. За него е посочено, че представя храма над Гроба Господен в Йерусалим.

По думите на Йотов трябва да се каже, че най-почитаната в християнството светиня - Гроба Господен, навсякъде се изобразява с представяне на архитектурно съоръжение (ротондата „Анастасис“), въздигнато (предполагаемо през 325 - 6 година) над гроба господен, по времето на император Константин Велики (280-337).

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482