В Якутия откриха най-древния диамант в света

Наука 13.03.2023 11:00 Снимка: ДНЕС+

В Якутия откриха най-древния диамант в света

Учени наскоро са открили диамант на около 3,6 милиарда години, което го прави най-древният на Земята.Диамантът е открит в Якутия, в Русия. За откритието пише изданието "Науката в Сибир", позовавайки се на научния директор на Института по геология и минералогия "Соболев" на Сибирския клон на Руската академия на науките, академик Николай Похиленко.

Диамантът е намерен в скалите на кимберлитовата тръба "Удачная" в Якутия, което е едно от най-големите находища на този минерал в Русия. Похиленко отбелязва, че кристал може да се появи от силикатна или сулфитна стопилка. Размерът му е 0,3 мм.

Учените са установили, че диамантът е "уловен" чрез нарастващ оливин в дебелината на земната мантия на дълбочина около 180 км, при висока температура от над 1400 градуса и налягане над 5,5 GPa.

Както обяснява ученият, повечето от по-късните диаманти са се образували още в охладената литосфера."Кристалът от "Удачная" сега очевидно е най-старият на Земята - поне сред тези, които хората са държали в ръце и изучавали", казва академик Похиленко.

В началото на февруари стана известно, че аĸтивнoтo cтpoитeлcтвo нa pyдниĸa "Cвят-дълбoĸ" в pycĸaтa peпyблиĸa Яĸyтия - нaй-гoлямoтo в cвeтa cъopъжeниe пpи диaмaнтeнaтa индycтpия, щe зaпoчнe пpeз 2024 гoдинa. A вcичĸи пpoeĸтни и пoдгoтвитeлни paбoти ce oчaĸвa дa бъдaт зaвъpшeни пpeз 2023 гoдинa.

Яĸyтия e нaй-гoлeмият пo тepитopия cyбeĸт в Pycĸaтa фeдepaция (нaмиpa ce в Cибиp), тaм ce нaмиpaт eдни oт нaй-гoлeмитe в cвeтa нaxoдищa нa диaмaнти, ocвeн тoвa e eдин oт нaй-тpyднoдocтъпнитe нaceлeни paйoни в cвeтa.

А преди около година и половина в Шри Ланка беше открит най-големият звезден сапфир в света с тегло 510 кг или 2,5 милиона карата, съобщи тогава местна телевизия.

Камъкът бил намерен от местен жител, който заедно с работници копаели кладенец в задния двор на къщата. Беше необходимо време от повече от година, за да се почисти звездния сапфир по съответния начин от замърсявания и примеси, след което да бъде представен за експертиза. Камъкът вече е получил името "Сапфир на провидението".

Звездният сапфир е вид камък с уникален модел. Поради оптичния ефект се създава впечатление, че на повърхността на скъпоценния камък е изобразена звезда. Според бижутери, такива камъни са по-скъпи от другите разновидности сапфири. Шри Ланка е водещ износител на сапфири и други скъпоценни камъни./money.bg

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062