В САЩ се увеличават уврежданията на зъбите, предизвикани от стрес

Наука 07.03.2021 15:37 Снимка: ДНЕС+

В САЩ се увеличават уврежданията на зъбите, предизвикани от стрес

Повече от 70 на сто от зъболекарите, участвали в допитване на Института за здравна политика на Американската асоциация на стоматолозите, наблюдават ръст на пациентите, които стискат и скърцат със зъби - състояния, обикновено свързвани със стрес, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА. 

През есента под 60 на сто от стоматолозите, участвали в подобна анкета, са съобщили за увреждания по зъбите на пациентите си от този вид.

"Анкетата ни служи като барометър за пандемичния стрес, който поразява пациентите през погледа на зъболекарите", каза д-р Марко Вуйчич, главен икономист и вицепрезидент на Института за здравна политика. "Ръстът с течение на времето показва, че състоянията, свързани със стрес, са се превърнали в значително по-доминиращи след появата на Ковид-19".

На фона на някои спекулации, че постоянното носене на маски вреди на здравето на зъбите и устата, изследването показва, че стоматолозите не забелязват особена промяна в състояния като лош дъх и сухота в устата в сравнение с периода преди пандемията.

Д-р Марсело Араухо, главен учен на института, също подчертава, че стресът от пандемията вреди на здравето на зъбите. "Сега е по-важно отвсякога хората да поддържат здравето на зъбите си и да посещават редовно стоматолога си, за да се лекуват състояния, които биха имали дългосрочно въздействие", каза той./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648