В САЩ създадоха маска, позволяща да се определи дали човек е заразен с коронавирус

Наука 29.06.2021 12:40 Снимка: ДНЕС+

В САЩ създадоха маска, позволяща да се определи дали човек е заразен с коронавирус

Американски експерти са разработили защитна маска, с помощта на която е възможно да се определи дали човек, който я носи, е заразен с новия коронавирус. Това става ясно от статия, публикувана на сайта на Масачузетския технологичен институт (MIT) и цитирана от ТАСС.

Негови специалисти, заедно с техни колеги от Харвардския университет, са създали прототип на маска с малък подвижен сензор. Той също така може да се пришие например в лабораторен халат и друго облекло.

Сензорът дава резултат след около час и половина носене на маската. Той може да бъде включен по такъв начин, че показанията да не се виждат от хората наоколо. Тази възможност е предвидена с цел поверителност.

В публикацията се отбелязва, че сензори от този тип са започнали да се разработват преди няколко години. Преди това те са били използвани за откриване на заразени с вирусите Ебола и Зика. Той може да бъде настроен да открива и други вируси.

По информация на университета "Джонс Хопкинс", който събира данни въз основа на информация от федералните и местните власти, от началото на епидемията в САЩ са регистрирани над 33,6 млн. заразени с коронавируса, а над 604 хил. души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448