Учени установиха, че скоро гъбите могат да станат опасни

Наука 26.04.2023 11:18 Снимка: ДНЕС+

Учени установиха, че скоро гъбите могат да станат опасни

Бързото покачване на средните глобални температури може непредсказуемо да повлияе на еволюцията на гъбите - рискът е да станат изключително опасни за хората.

В същото време обаче тези микроорганизми са важни в борбата с глобалното затопляне - те са в състояние значително да увеличат естествения капацитет за улавяне на вредни емисии и са част от екологични алтернативи на много познати неща.

Скрита заплаха

Учени от Медицинския факултет на университета Дюк в Съединените щати установиха, че скоро гъбите могат да станат опасни за хората. В този случай не говорим за ядливи представители на биологичното царство, а за патогенни микроорганизми или гъбички. 

Някои от тях, като кандида, аспергилус и криптококоза, вече присъстват в човешкото тяло или в околната среда, но са безопасни за здрави хора. Хората с рак, ХИВ, СПИН, хронични респираторни заболявания или оцелели след трансплантация на органи са най-застрашени.

Въпреки това, на фона на глобалното затопляне, ситуацията може да се промени - дори абсолютно здрави хора ще станат податливи на фатални заболявания, причинени от гъбички, предупреждават изследователите. 

Според учените патогенните микроорганизми може скоро да се развият и да станат по-устойчиви на високи температури и лекарства, както и да увеличат своя патогенен потенциал. 

Изменението на климата само ще изостри този процес, тъй като внезапното затопляне ускорява генните мутации, обясни Асия Гуса, доктор по молекулярна генетика и микробиология от Медицинския факултет на университета Дюк.

Адаптирането към високи температури и лекарства не е единственото нещо, с което гъбичките ще станат опасни поради глобалното затопляне. Наводнения, бури, урагани и други последствия от климатична катастрофа ще допринесат за разпространението на патогенни видове по цялата планета. 

В резултат на това смъртоносни болести, причинени от гъбички, ще започнат да се появяват в райони, където никога преди не са били срещани. Става дума основно за инфекции на меките тъкани и белите дробове – при природни бедствия много хора се нараняват, а вдишването на опасни микроорганизми заедно с въздуха е почти невъзможно да се избегне.

Около 1.7 милиона души умират всяка година от гъбични инфекции

Дори при сегашното състояние на климата гъбите са опасни за хората. Според Световната здравна организация (СЗО) около 1,7 милиона души умират всяка година от гъбични инфекции. 

Лекарите наричат ​​тези микроорганизми нарастваща заплаха за жителите на планетата, тъй като те са в състояние да се адаптират към противогъбични лекарства, които все още не са изобретени.

„Въпреки факта, че гъбичните инфекции представляват нарастваща заплаха за човешкото здраве, те получават много малко внимание и ресурси по света“, се казва в доклада на СЗО.

Забележими ползи

Въпреки това, гъбите в широк смисъл не могат да бъдат наречени изключително вредни за планетата. Някои представители на кралството, напротив, защитават околната среда. 

По този начин ектомикоризните гъби (под земята те се прикрепят към корените на растенията, образувайки симбиоза), които могат да бъдат невидими отвън, дават значителен принос в борбата срещу глобалното затопляне.

Такива микроорганизми помагат на дърветата да отделят въглерод (CO2) със 70 процента по-ефективно, установиха изследователи от Бостънския университет. Гъбите също забавят процеса на разграждане на газовете и допринасят за по-дългото задържане на емисиите в почвата. 

Според изследователите горите с ектомикоризни гъби са най-полезни за планетата - те практически не позволяват CO2 да навлезе в атмосферата и предотвратяват нарастването на средните глобални температури.

„Всяка година милиарди тонове въглероден диоксид влизат в тези гъбични мрежи от растения. Тези въглеродни потоци помагат на почвите да станат вторият по големина въглероден поглътител след океаните“, казва SPUN (Общество за защита на подземните мрежи).

Въпреки това, според ООН , около 12 милиона хектара гори се унищожават всяка година по света, което е приблизително равно на площ на 12 милиона игрища за ръгби. 

Това означава, че гъбите също са под заплаха от изчезване. За да запази важните за околната среда микроорганизми, SPUN решива да създаде глобална карта на подземни гъбични мрежи. Новата разработка ще следи състоянието на екосистемите и ще ги предпазва от увреждане.

Те страдат при разораване на земеделски земи, изграждане и развитие на населени места. Гъбните мрежи също могат да се сринат поради липса на вода и замърсяване на почвата с нитрати.

В същото време самите гъби могат да се превърнат в безопасна алтернатива на тора, който е вреден за планетата. Използването на тези микроорганизми вместо нитрати беше предложено от носителката на британската награда за млад научен писател на годината Зара Хюсан. 

Изследователят отбелязва, че биоторът от гъби може не само да повиши плодородието на почвата, но и да намали емисиите на парникови газове в атмосферата, както и да спаси близките водоеми от замърсяване.

Друга неочевидна полза от гъбите за планетата е способността да се хранят рибите с тях. Соевата храна във фермите за сьомга започна да се заменя с едноклетъчен протеин Pekilo, извлечен от гъбата Paecilomyces varioti, който не е по-нисък по хранителни качества и в същото време спасява горите от масово изгаряне за селскостопански насаждения.

В допълнение, гъбите могат да се използват за изграждане на екологични къщи. Бетонът и стоманата сега са основните материали, използвани в строителството по света, които отделят големи количества парникови газове по време на тяхното производство и по-нататъшна експлоатация. 

Като алтернатива учените от Дания и Холандия предлагат да се използва дърво и мицел (кореновата система на гъбите). Построените по този начин къщи ще могат да "растат и да се ремонтират сами", смятат специалистите.

Като цяло мицелът се оказа универсален начин за спасяване на планетата: от него може да се направи екологична алтернатива за почти всичко - от обувки и чанти до ковчези. 

Основното предимство на този материал е, че не изисква специални разходи за производството му - гъбите не заемат много място, почти не се нуждаят от вода и използват боклук и селскостопански странични продукти за храна, като същевременно ги почистват от токсини.

Например холандската компания Mogu произвежда мебели, шумоизолиращи стенни панели и издръжливи подови настилки на базата на гъби. В Индонезия Mycotech прави обувки и аксесоари от екокожа тип „гъба“ – по време на производството й не е необходимо да се убиват животни, да се харчи много вода и да се замърсява атмосферата с химикали.

Големи световни марки, включително Adidas, Stella McCartney и Gucci, също обърнаха внимание на мицела като обещаващ и екологичен материал. Един пример за такива продукти е линията кецове Stan Smith Mylo.

Гъбите са полезни и в ритуалната сфера. Холандската компания Loop произвежда ковчези от мицел, който след смъртта ще превърне човешкото тяло в естествен тор за почвата и ще помогне за възстановяването на биоразнообразието на планетата. 

За разлика от обикновените ковчези, те не изолират тялото от микроорганизми и позволяват на полезните вещества, образувани в процеса на разлагане, да проникнат в земята.

Самите те са убийци

Дали гъбите ще станат изключително опасни за планетата или обратно - ще помогнат за възстановяване на биоразнообразието, зависи от хората. Освен ако светът не започне драстично да намалява емисиите на парникови газове, гъбите ще продължат да вредят на човешкото здраве, животните, културите и други растения, предупреждават учените.

Засега човечеството неизбежно върви към климатична катастрофа и биене на нови рекорди в замърсяването на въздуха. Свързаните с енергията емисии на CO2 в световен мащаб са се увеличили с 0,9 процента, или 321 мегатона, през 2022 г., според Международната агенция по енергетика (IEA).

Общият обем на емисиите в същото време надхвърли 36,8 гигатона - това изисква най-активни действия в областта на климата.

Според изследователи от британския мозъчен тръст IPPR обаче страните не разбират напълно последствията от глобалното затопляне и не признават необходимостта от по-амбициозни мерки. А на фона на икономическата и геополитическа нестабилност в света, шансовете за избягване на бедствия, свързани с изменението на климата, намаляват допълнително.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482