Учени разкриват защо да готвим с повече зехтин
Наука 14.06.2019 15:20
Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото така се улеснява освобождаването и усвояването на биоактивни съединения, съобщи Юрик алърт.
Резултатите от изследването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията влияе върху ползата от средиземноморската диета.
Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и подобрява метаболизма, но тези плюсове не са толкова явни сред хора, които живеят в други райони.
Възможно е това да се дължи на различните готварски традиции.
Запържването на основата за ястията - т. нар. софрито, е много характерно за Средиземноморието.
Затова учените са се заели да оценят ефекта на допълнителния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази комбинация съдържа 40 различни феноли и много каротеноиди.
Приемането им се свързва с подобряване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова чувствителност.
"Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения и тяхното усвояване" - каза Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните.
Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства. /moreto.net
Резултатите от изследването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията влияе върху ползата от средиземноморската диета.
Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и подобрява метаболизма, но тези плюсове не са толкова явни сред хора, които живеят в други райони.
Възможно е това да се дължи на различните готварски традиции.
Запържването на основата за ястията - т. нар. софрито, е много характерно за Средиземноморието.
Затова учените са се заели да оценят ефекта на допълнителния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази комбинация съдържа 40 различни феноли и много каротеноиди.
Приемането им се свързва с подобряване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова чувствителност.
"Основният резултат от изследването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е благоприятно за освобождаване на биоактивните съединения и тяхното усвояване" - каза Роза М. Ламуела от Института по изследване на храненето и безопасността на храните.
Учените установиха също, че зехтинът допринася за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства. /moreto.net
![]() |
1 | 2.09921 |
![]() |
1 | 2.25456 |
![]() |
10 | 3.86009 |
![]() |
100 | 4.00136 |
![]() |
1 | 1.6523 |
Последни новини
- 13:51 Министър Кирилов за починалия полицай: Да се спекулира с човешкия живот е недопустимо
- 13:44 Борисов: Не мога да дойда пеша от Банкя. Това е последният опит на ПП и ДБ да спрат еврото
- 13:36 Община Варна планира кастрации на бездомни котки в партньорство с ветеринарни клиники
- 13:29 Задръствания във Варна след затварянето на пътя за кв. "Виница"
- 13:21 Митнически служители откриха недекларирани близо 100 000 евро на "Капитан Андреево"
- 13:13 Разкриха причината за смъртта на полицая от сутрешния кордон пред НС
- 13:06 Без нови обувки и без месо на масата - така живеят много българи
- 12:59 Задържаха мъж на "Дунав мост", пренасял 55 000 лева, заработени от ало измами