Учени откриха защо езерата изчезват

Наука 19.05.2023 14:46 Снимка: ДНЕС+

Учени откриха защо езерата изчезват

Според ново проучване повече от половината от най-големите езера и резервоари в света са загубили значителни количества вода през последните три десетилетия, като вината за това се дължи основно на изменението на климата и прекомерното използване на вода, предаде vesti.bg. 

Приблизително една четвърт от населението на света живее в басейна на пресъхващо езеро, сочи проучването на международен екип от учени, публикувано в четвъртък в списание Science.

Макар че езерата покриват само около 3 % от територията на планетата, в тях се съхранява близо 90% от течната повърхностна сладка вода и те са основни източници на питейна вода, напояване и енергия, както и жизненоважни местообитания за животни и растения.

Но те са в беда.

Водните нива на езерата се колебаят в отговор на естествените климатични колебания на дъждовете и снеговалежите, но те все повече се влияят от действията на човека.

В най-значимите езера по света се наблюдава рязък спад. Езерото Меад на река Колорадо в югозападната част на САЩ е намаляло драстично на фона на мегасуша и десетилетия на прекомерна употреба. Каспийско море, разположено между Азия и Европа - най-големият вътрешен водоем в света - отдавна намалява поради климатичните промени и използването на вода.

Намаляването на много езера е добре документирано, но степента на промяната и причините за нея не са толкова задълбочено проучени, казва Фангфанг Яо, водещ автор на изследването и гостуващ учен в Кооперативния институт за изследвания в областта на околната среда към Университета на Колорадо в Боулдър.

Изследователите са използвали сателитни измервания на близо 2000 от най-големите езера и резервоари в света, които заедно представляват 95% от общото количество вода в езерата на Земята.

Изследвайки повече от 250 000 сателитни изображения, обхващащи периода от 1992 г. до 2020 г., заедно с климатични модели, те успяха да реконструират историята на езерата за десетилетия назад.

Резултатите са "зашеметяващи", казват авторите на доклада.

Те установиха, че 53 % от езерата и резервоарите са загубили значителни количества вода, като нетният спад е около 22 милиарда метрични тона годишно - количество, което авторите на доклада сравняват с обема на 17-те езера Мийдс.

Повече от половината от нетната загуба на воден обем в естествените езера може да се припише на човешките дейности и изменението на климата, се посочва в доклада.

Докладът констатира загуби в съхранението на езерна вода навсякъде, включително във влажните тропици и студената Арктика. Това предполага, че "тенденциите за засушаване в световен мащаб са по-обширни, отколкото се смяташе досега", казва Яо.

Различните езера са били засегнати от различни фактори.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648