Учени откриха микропластмаса в облаците

Наука 28.09.2023 15:32 Снимка: ДНЕС+

Учени откриха микропластмаса в облаците

Японски учени потвърдиха, че са открили микропластмаса в облаците и че присъствието й може да променя климата по начини, които все още не са напълно разбрани, съобщи БТА като се позова на АФП.

За целите на изследването, публикувано в сп. "Енвайрънментъл кемистри летърс" (Environmental Chemistry Letters), учените са пътували до планините Фуджи и Ояма, за да съберат вода от облаците, обграждащи върхове им.

"Доколкото ни е известно, това е първият потвърден случай на микропластмаса в състояние на суспензия в облачна вода", пишат авторите на изследването.

Използвайки усъвършенствани техники за визуализация, изследователите са идентифицирали девет различни вида полимери и един вид каучук във въздушната микропластмаса - с размери, вариращи от 7,1 до 94,6 микрометра.

Хидрофилните полимери, т.е. тези, които обичат или привличат водата, са открити в изобилие, което предполага възможна роля в образуването на облаци и следователно въздействие върху климата.

"Ако към проблема със замърсяването на въздуха не се подходи решително, климатичните промени и екологичните рискове могат да станат реалност, причинявайки сериозни и необратими щети на околната среда в бъдеще", каза водещият автор на изследването Хироши Окочи.

Когато микропластмасата достигне горните слоеве на атмосферата и бъде изложена на ултравиолетовите лъчи на Слънцето, тя се разгражда, което освобождава парникови газове и допринася за климатичните промени, обяснява Окочи.

Микропластмасата - дефинирана като частици под 5 милиметра, идва от промишлени отпадъци, текстил или дори автомобилни гуми и продукти за лична хигиена.

Тези миниатюрни частици са откривани в леда на Арктика, в снега на Пиренеите и в живи организми по целия свят.

Начинът обаче, по който те се разпространяват, остава сравнително слабо проучен, като изследванията за пренасянето им във въздуха са малко.

Липсват и данни за здравните последици от излагането на микропластмаса. Проучвания обаче започват да разкриват връзка с някои заболявания, в допълнение към последиците им за околната среда.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599