Учени обясняват загадката на сферични тела, открити в скала

Наука 21.02.2024 17:43 Снимка: ДНЕС+

Учени обясняват загадката на сферични тела, открити в скала

Някои веднага видяха в тях творение на висши цивилизации

В дълбините на Южна Африка, в находища на пирофилит, са открити загадъчни сфери, подобни на древни топки за крикет с тайнствени линии, което провокира появата на различни фантастични предположения, пише IFLScience.

През 80-те години на миналия век, по време на разцвета на конспиративните теории, сферите привлякоха особен интерес. Предполагаше се, че те могат да бъдат творение на висши цивилизации или дори извънземни. Уредникът на музея, където се съхраняват тези мистериозни артефакти, твърдял, че сферите се въртят сами.

През 2006 г. обаче геологът Брус Кернкрос изясни тази мистерия. Той предложи рационално обяснение за произхода на сферите, открити в геоложкото образувание.

Сферите се оказаха конкреции - обекти, създадени от утаяването на минерали от воден разтвор в скалата. Този процес е довел до образуването на сферични или елипсовидни обекти, които виждаме днес.

Линиите, които се виждат върху сферите, са образувани от следи от скала, чиито слоеве са се образували с течение на времето, създавайки уникален ефект на наслояване. Самият факт, че сферата може да се "върти сама", уредникът на музея обяснява като естествено следствие от подземната активност в региона.

Така мистерията на сферите Клерксдорп получава своето научно обяснение. Те не са древни артефакти или следи от извънземни цивилизации, а са удивителен природен феномен, свързан с геоложки процеси.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612