Учени: Геоинженерството на едни места може да предизвика жеги на други

Наука 24.06.2024 15:40 Снимка: ДНЕС+

Учени: Геоинженерството на едни места може да предизвика жеги на други

Климатичните системи в различни части на света са по-свързани от очакваното

Изследователите предупреждават, че геоинженерството за охлаждане на температурите в Калифорния може да предизвика горещи вълни в Европа. Те алармират за пълната липса на регулация, контролираща подобни проекти, започващи да се реализират по целия свят, пише Futurism.

Учените са предложили пръскане на аерозоли в облаците над океана, за да се охлади повърхността под тях. Практика е наречена "изсветляване на морските облаци". Както подсказва името, идеята е да се осветят облаците, за да ги накарат да отразяват повече от слънчевата радиация обратно в космоса, пише "Гардиън".

Миналия месец екип от изследователи от Университета на Вашингтон се опита да направи точно това в залива на Сан Франциско. Експериментът продължи седмици, но накрая бе прекратен от градските власти.

Ново проучване, публикувано в списание Nature Climate Change, твърди, че практиката може да има непредвидени последици.

Въпреки че при днешните условия това може да намали излагането на топлина, "същите интервенции ще доведат след 25 години до повишен топлинен стрес в западните Съединени щати и по света".

"Изсветляването на морските облаци може да бъде много ефективно за западното крайбрежие на САЩ, ако се направи сега, но може да е неефективно там в бъдеще и дори може да причини горещи вълни в Европа", каза ръководителят на екипа и океанографът от UC San Diego Джесика Уан пред The ​​Guardian.

Екипът изследва компютърни модели на климата. Те са симулирали геоинженерни операции в североизточната част на Тихия океан и близо до Аляска. Данните обаче показват, че климатичните системи в различни части на света са по-свързани. Натрупващите се изменения в едната част, след време могат да окажат негативен ефект в друга или да престанат да имат ефект.

Моделите показват, че в Калифорния геоинженерството може действително да предизвика повишаване на температурите, а не спадане, в други части на света.

Изследователите се надяват да подчертаят явната липса на международно регулиране, контролиращо усилията за геоинженерство.

"В момента наистина няма управление на соларното геоинженерство", каза Уан пред The ​​Guardian. "Това е страшно. Науката и политиката трябва да се развиват заедно."

Междувременно богати филантропи с връзки с Уолстрийт и Силициевата долина продължават да даряват милиони долари за геоинженерни тестове, пише Scientific American.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095