Учени: Децата не вярват на всичко, което им се казва

Наука 13.09.2022 14:59 Снимка: ДНЕС+

Учени: Децата не вярват на всичко, което им се казва

Изследване на учени от Харвард и университета на Торонто, Канада, показва, че децата не просто предпочитат да търсят информация сами, вместо да се доверят на това, което им казват възрастните. Децата са скептични спрямо това, което получават като информация, споделят БТА. 

Те учат най-вече благодарение на собствените си наблюдения и експерименти със заобикалящия ги свят, съобщи „МедикълЕкспрес“. Разбира се, възрастните, особено тези с авторитет, също са важен фактор.

В периода 2019-2020 година е проведен експеримент със 109 деца между 4 и 6 години, включващ камък, гъба и мека топка. Всички деца твърдят, че камъкът е твърд. Когато възрастен направи изненадващо за тях твърдение „Камъкът е мек“, почти всички деца продължават да твърдят, че камъкът е твърд, независимо от категоричността на възрастния.

Когато възрастният човек напуска стаята, „за да се обади по телефона“, децата имат възможност да проверят на спокойствие неговото твърдение. Според видеозаписи, независимо от възрастта им, всички деца се заемат да проверят истинността на твърдението, пипайки камъка.

Във второ проучване, направено в периода септември-декември 2020 г., 154 деца над 7 години са изследвани по същия начин. Възрастен прави изненадващо за тях твърдение. Резултатите показват, че след това за децата над 7 години не е достатъчно да проверят твърдостта на камъка. Те проверяват и тази на гъбата.

„Това означава, че децата държат да проверят истинността на твърденията и предпочитат да изработят своя стратегия, отколкото просто да се доверят на възрастен, който им казва нещо“, казва Самюъл Ронфард от университета на Торонто. „Има много неща, които все още не знаем. Въпреки това е ясно, че независимо от възрастта си, децата са скептични и търсят допълнителна информация.“ Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Чайлд дивелъпмънт".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648