Учени: Алкохолът е помогнал на маймуната да стане човек
Наука 05.12.2019 15:16
Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години, твърдят британски учени в нова книга, цитирана от в."Дейли мейл" и БТА.
Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър.Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове.
Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка".
Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.
Авторките на книгата припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира.
Първите маймуни, които били способни да метаболизират подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета. /БТА
Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър.Но маймуните първоначално не могли да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове.
Но само един клон от тях се сдобил с тази способност и по-късно еволюирал в съвременния човек. Етанолът в тези храни им давал допълнителни калории и им помогнал при оцеляването. Тази теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка".
Следи от тази обвързаност виждаме и при съвременните човекоподобни маймуни, които също обичат да похапват ферментирали плодове и да пият палмово вино, когато им бъде предложено от хората.
Авторките на книгата припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира.
Първите маймуни, които били способни да метаболизират подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета. /БТА
![]() |
1 | 2.07736 |
![]() |
1 | 2.27158 |
![]() |
10 | 3.86253 |
![]() |
100 | 4.10195 |
![]() |
1 | 1.67308 |
Последни новини
- 11:21 „Кръстникът на изкуствения интелект” с поредна мрачна прогноза за технологията
- 11:18 Рубио: За мир в Украйна са нужни гаранции за сигурност и размяна на територии
- 11:14 Астрономи с нестандартен метод за "лов" на извънземни: предлагат да ги търсим в земната сянка
- 11:06 Половината ученици от гимназии у нас учат специалности, които не се търсят на пазара на труда
- 10:58 Machine Gun Kelly смята, че е наполовина извънземен: „Не знам дали възрастта ми съществува“
- 10:49 Две жертви в морето в Бургаско за ден
- 10:41 15 август идва с горещина, но и с дъждове
- 10:34 "Критикуването няма да помогне": 10 съвета за по-лесен емоционален преход на тийнейджърите