Тютюнопушенето води до развитие на мутации в клетките

Наука 07.06.2023 13:41 Снимка: ДНЕС+

Тютюнопушенето води до развитие на мутации в клетките

В медицинската практика пряката причинно-следствена връзка между употребата на тютюн и риска от рак на белия дроб никога не е била отричана. Напротив, удостоверено е, че повече от 80% от случаите на рак на белия дроб възникват вследствие на хронична употреба на тютюн, най-вече в резултат на факта, че постоянното излагане на цигарен дим причинява различни увреждания в дихателните пътища и белите дробове. В синергия с други фактори като напреднала възраст, липса на физическа активност, нездравословно хранене и отслабена имунна система, според Dampfi.ch, тютюнопушенето може да има особено сериозни негативни последици за индивида.

Установено е, че след 30-40 години активно пушене, няколко години след отказването на цигарите клетките на дихателните пътища все още се възстановяват и се опитват да възвърнат своята функционална и структурна цялост.

Тютюнопушенето увеличава риска от рак чрез няколко механизма, но основният механизъм е представен от факта, че цигареният дим съдържа съединения, които имат мутагенно действие. Това означава, че чрез своето действие химичните съединения в цигарата предизвикват множество мутации. Когато в една клетка се появят достатъчно мутации, тя губи биохимичната, метаболитната и генетичната си цялост и се превръща в туморна клетка. Туморните клетки са особено известни със способността си да избягват собствените имунни механизми на организма, като се развиват и размножават по изострен начин.

Според ново проучване, публикувано в престижното списание Nature, са наблюдавани действителни мутации на нивото на здравата белодробна клетка. Все пак те са неактивни, но има активатори, които могат да доведат до тяхното активиране: много важен от тях е консумацията на тютюн, включително вейпинга.

Проучването, предприето от екип изследователи, включва анализ на ДНК от нездрави белодробни клетки, събрани от различни категории хора (деца, възрастни пушачи и непушачи). Резултатите от анализа показват, че макар клетките да не са ракови, почти 90% от клетките на активните пушачи вече имат 10 000 мутации повече от тези на непушачите. Направена е пряка връзка между излагането на цигарен дим и възможността за развитие на тези мутации. Клетките, увредени от цигарения дим, са имали мутации, пряко свързани с етиологията на рака.

Изводът е: постоянната, хронична употреба на тютюн причинява увреждане на дихателните пътища и с течение на времето води до натрупване и развитие на мутации в клетките. Чрез неконтролируемото развитие и размножаване на тези мутирали клетки рискът от рак се увеличава значително. Ракът на белия дроб е особено жестоко заболяване, често с лоша прогноза, пише БГНЕС.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993