Цветът на крилата на пеперудите определя жизнеспособността им

Наука 25.09.2020 10:06 Снимка: ДНЕС+

Цветът на крилата на пеперудите определя жизнеспособността им

Устойчивостта на пеперудите на климатичните промени е свързана

със способността им да регулират телесната си температура, която зависи от размера и цвета на крилата им, съобщи АФП.

Пеперудите не произвеждат своя топлина, а телесната им температура зависи от топлообмена им с околната среда. Способността им да регулират този процес обаче зависи в голяма степен от вида на пеперудата, сочат резултати от изследване, публикувано в сп. "Джърнъл ъв енимал еколъджи", предаде БТА. 

На някои видове се налага да прекарват повече време на сянка, за да регулират вътрешната си температура. Те вероятно "ще страдат повече от климатичните промени и унищожаването на естествените местообитания", казва ръководителят на изследването Андрю Блейдън от факултета по зоология на университета Кембридж.

За да измерят как пеперудите понасят промените в климата, изследователите са заловили 4000 екземпляра от 29 вида, обитаващи Великобритания, за период от няколко месеца през 2009 г. и през 2018 г. Те успели да премерят температурата им с миниатюрен термометър. Учените установили, че по-големите, по-светли пеперуди, регулират по-добре температурата, защото могат да наклоняват крилете си и така да управляват въздействието на слънчевата светлина. Според учените популациите на тези видове пеперуди са стабилни и може да се увеличават.

Видовете с по-малки и по-разноцветни крила не регулират така добре температурата си и зависят от това дали ще пребивават на сянка. През последните четиридесет години се наблюдава намаляване на популацията на тези видове пеперуди.

Във Великобритания отчитат намаляване на популациите на две трети от видовете пеперуди. Според Блейдън е нужно да се защитят тези насекоми, защото са важни за опрашването./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448