Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Наука 19.12.2020 17:12 Снимка: ДНЕС+

Тревога заради новия щам на коронавируса във Великобритания

Тревога във връзка с изменящ се щам на COVID-19 във Великобритания. Премиерът Борис Джонсън е свикал спешно заседание за борба с по-заразния щам на коронавируса.

Снощи Джонсън е извикал министри на извънредно заседание, за да обсъдят мистериозен нов вариант на коронавируса, широко разпространен в Лондон и големи части от Южна Англия.

На заседанието британският премиер е бил информиран за нови тревожни доказателства за мутиращия COVID-19. Възможността за въвеждане на по-строги ограничителни мерки още днес също е била обсъдена, уточнява "Дейли Телеграф".

Отбелязва се, че Джонсън обмисля незабавно налагане на забрана за пътуване в и извън Лондон за спиране разпространението на щама.

Все още не е взето решение какво точно да се прави.

Смята се, че вариантът на коронавируса, посочен от учените като "VUI - 202012/01", причинява по-бързото разпространение на вируса в части от Югоизточна Англия.

В Кент броят на пациентите в болница с COVID-19 е по-висок, отколкото през предишния пик през пролетта. Лондон, който също преживява скок на заразените, беше поставен под най-строгите ограничения тази седмица.

Учените смятат, че вариантът е по-заразен от оригиналния щам. Представител на правителството каза пред "Гардиън": "Налице са опасения, че той е по-заразен от съществуващия щам - и това чувство се засилва."

В понеделник британският здравен министър Мат Ханкок заяви пред Камарата на общините: "Първоначалният анализ показва, че този вариант се разраства по-бързо от съществуващите щамове."

Ханкок обясни, че Световната здравна организация (СЗО) е била уведомена за изменящия се щам. Най-малко 60 различни местни власти са виждали заразени с този вариант, а в момента учените го изучават подробно според Би Би Си.

Разговорите за въвеждане на по-строги ограничения идват броени дни преди Великобритания, както се очакваше, да разхлаби мерките за периода около Коледа.

Между 23 и 27 декември хората във Великобритания имат право да оформят "коледни балони" с три домакинства, на които е разрешено да се срещат.

Учените предупредиха срещу това коледно разхлабване на мерките и предположиха, че те могат да доведат до национална блокада през януари и февруари.

Джонсън вчера отказа да изключи потенциална трета блокада за Англия./news.bg

CHF CHF 1 1.76742
GBP GBP 1 2.26632
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18524
USD USD 1 1.63832